Nedůvěryhodnost bývalého koaličního partnera se potvrdila. Nerespektovali vůli voličů a podvedli je. Po celé čtyři roky byla patrná snaha komunistů pokud možno nic nedělat a vyhýbat se odpovědnosti. Přesto se ČSSD podařilo "káru" dotáhnout do vítězného konce i s tímto nákladem. To nepovedené divadlo, které komunisté sehráli v průběhu posledních dnů, svědčí o tom, že jejich ideologie je založená na jiných než levicových principech.

Po prvním jednání s KSČM v neděli po volbách - a cítili jsme povinnost je oslovit jako prvního partnera - jsme souhlasili s jejich požadavky, že budou mít většinu 6 hlasů v radě města a koalice bude v Havířově tvořena ČSSD a KSČM bez HpH. Žádné další požadavky nevznesli. Dnes už víme, že nám lhali a podvedli nás, neboť o tom, že s námi do koalice nepůjdou, jednali s hnutím ANO 2011 už před volbami, a to velmi intenzivně. Čekali jen na výsledek voleb. Jejich lídr soudruh Bc. Daniel Pawlas, člověk s pravicovým smýšlením, mě osobně několik měsíců a do poslední chvíle ubezpečoval, že o jiné alternativě neuvažují a nejednají. Naše vzájemná komunikace byla pravidelná.

Vyjádření soudruha Bujoka o tom, že lidé chtějí změny, je zakrývání snahy několika ambiciózních komunistů dostat se za každou cenu k moci. Přitom je zarážející, že v průběhu celých čtyř let KSČM nevyvolala žádné jednání, na kterém by se řešily zásadní problémy a názorové rozdíly v koalici. Takže jejich prohlášení o tom, že se distancují od svých předlistopadových praktik, jsou nepravdivá. Dnes víme, že jsme si před čtyřmi lety měli do koalice vybrat důvěryhodnější partnery. Bohužel musím konstatovat, že i lídr hnutí ANO 2011 v Havířově pan Bělica jinak hovořil a jinak jednal ve věci společného setkání.

Já osobně si kladu otázku, zda chci potkávat lidi s takovým morálním kreditem, jaký předvedli občanům. Nicméně se budeme dál snažit i svou opoziční rolí přispívat k rozvoji Havířova.

Názory otištěné v rubrice Listárna nemusí vždy vyjadřovat stanovisko redakce. Nepodepsané příspěvky neotiskujeme. Dlouhé texty si redakce vyhrazuje právo krátit. (red)