Ještě začátkem května mohli rodiče vybírat z desítek nabídek, nyní však většina organizátorů hlásí plno.

„Pár volných míst máme ještě na Indiánském létě, jinak jsou všechny turnusy plné a k tomu ještě evidujeme spoustu náhradníků. Stejně jako loni bylo takřka 250 míst, která nabízíme, zabráno hned první den přihlášek,“ řekla Dana Norková ze Střediska volného času Asterix v Havířově.

Takzvané příměstské tábory, kam děti dochází pouze během dne a na večer se pak vracejí zpátky domů, lákají rodiče i díky nižším cenám pobytu a možnosti mít dítě doma po návratu z práce.

O Pohár hasičských veteránů se v Dolních Marklovicích utkalo osm týmů z České republiky i z Polska.
OBRAZEM: Závod hasičských veteránů



„Letos máme v nabídce dvanáct turnusů, a řada z nich je už beznadějně obsazená. V době, kdy jsou zavřené školy i družiny, plní příměstské pobyty neocenitelnou úlohu. Někteří rodiče dokonce zapíšou dítě během prázdnin i na dva nebo tři týdny,“ přiblížila situaci Júlia Sladkowská z karvinského Krajského střediska volného času Juventus.

SPORT, HUDBA, ALE TAKÉ CIZÍ JAZYKY

S ohledem na to se pak vedoucí snaží jednotlivé výlety, hry i zábavu organizovat tak, aby se neopakovaly. A programová nabídka je opravdu pestrá – od výtvarných a sportovních aktivit až po různé hry, vycházky a výlety. „Letos si jednotliví pracovníci připravili kromě jiného i programy Putování s dinosaury, Magický ostrov či Život u řeky, který vede zdejší přírodovědná stanice,“ doplnila Julia Sladkowská z DDM Juventus.

Kromě středisek volného času a různých domů dětí pořádá příměstské pobyty na Karvinsku i řada soukromých organizací.

Vedle sportů, tance či cizích jazyků jsou mezi dětmi oblíbené především ty s koňskou tematikou.

„Kdyby nebyly příměstské tábory, jak bychom pokryli prázdniny? Babičky pracují, my pracujeme a družiny jsou zavřené. Je to velká pomoc a navíc – můžete si vybrat z nepřeberné řady témat, které vaše děti baví," myslí si maminka devítileté Nely, která letos vyrazí hned na dva příměstské tábory českotěšínského DDM a také na soukromý příměstský pobyt zaměřený na koně.

Pavla Krůčková

Stovky návštěvníků Karvinských oslav neodradil ani sobotní déšť.
Dny Karviné ve víru zábavy