„Aktuálně máme padesát pejsků. Od té doby, co se čipují, se jejich stav snížil. Majitelé jsou totiž lehce dohledatelní," prozradila vedoucí útulku Max v Havířově Dagmar Polaková. Dodává, že před čipováním jich tam mívali 80 až 100.

Méně psů mají také v útulku v Karviné-Darkově.

„Momentálně tu máme celkem 16 pejsků. Fyzicky v útulku jich máme devět a dalších sedm je na zkoušku u lidí, kteří by si chtěli pejska pořídit. Celkově se jejich stav ale snižuje. Možná je to dáno čipováním, ale je to i díky medializaci," říká David Konieczný z karvinského útulku.

Úbytek psů zaznamenali také v Dětmarovicích, kde se v současné době nachází 22 pejsků, kapacita útulku je však 50.

Co se týká odchytů, mají v útulcích pořád plné ruce práce. „Stav odchytů se nesnížil, těch je stále dost. Jde jen o to, že nám tu pak pejsci nezůstávají, protože je díky čipování můžeme vrátit majitelům," říká Dagmar Poláková.

Velmi často se psi zaběhnou a skončí v útulku z jednoduchého důvodu: může za to počasí, především bouřky. „Pejsci se bojí a utíkají. Stejně tak se ztrácejí, když se pohybují někde, kde se odpaluje zábavní pyrotechnika," dodává vedoucí havířovského útulku.

Lidé si většinou myslí, že pejsků do útulku přibývá hlavně v období prázdnin a také po Vánocích. Není tomu tak ale všude, a pokud ano, nejedná se o žádný nárůst v enormních číslech.

„Po Vánocích nám lidé do útulku nosí hlavně štěňátka a je tomu tak i po prázdninách. Když začne škola, majitelé zjistí, že nemají čas se mu věnovat. Ale určitě to není žádná hrůza," uvedl David Konieczny.

Každoročně mají o trochu větší nárůst pejsků po vánočních svátcích také v útulku v Havířově. Naopak pracovníci toho bohumínského si nemyslí, že by byl příjem pejsků spojen s ročním obdobím.

K tomu, že se lidé dozvídají o psech v útulcích a často si je berou domů, pomáhá i medializace těchto zařízení. Řada útulků nějakým způsobem svá zvířata propaguje, snaží se o to, aby byli vidět. Ať už prostřednictvím sociálních sítí, televize či novin. Například pejsci z Karviné jsou vidět v Moravskoslezské regionální televizi Polar a pravidelně se jejich fotky objevují i v Karvinském deníku.

Zviditelnění prostřednictvím televize využívají také v Bohumíně. „Pejsci mají možnost prezentovat se prostřednictvím bohumínské televize TIK. Už pár let natáčíme rubriku Chceme domů," říká dobrovolnice bohumínského útulku Radka Matonogová.

„Snažíme se také zapojovat do různých akcí. Jezdíme na umísťovací výstavy v okolí, jsme součástí charitativního projektu Nazí jsme krásní a pravdiví. Zkrátka chceme, aby veřejnost útulkové pejsky nepřehlížela a vnímala je v pozitivním smyslu," dodává.

Ilustrační foto.Zdroj: DENÍK/Lukáš Ivánek

Zájem o pomoc neopadá

V posledních letech už dobrovolnictví v útulcích není žádnou novinkou. Naopak se tato snaha lidí pomoci nějakým způsobem zvířatům v těchto útočištích stále stupňuje. Jedná se jak o sponzorské dary, tak o dobrovolné venčení. Zajímavostí je i „pěstounská péče" pro psy.

Dárek ocení každý, i pejsci a především ti, co jsou v útulku. „Sami od sebe nám lidé nosí pamlsky, konzervy, piškoty, deky nebo granule. Někteří pořádají i sbírky, především na Vánoce," říká David Konieczný z útulku v Karviné-Darkově.

Podle Radky Matonogové, dobrovolnice z útulku v Bohumíně, se stává, že se někdo ozve s tím, že by útulku rád něco daroval, a ptá se, co je nejdříve potřeba. „Je skvělé, že má někdo zájem a že se zároveň předem zeptá, můžeme tak poprosit o to, čeho je v současné chvíli nedostatek," vysvětluje milovnice zvířat. Většina útulků dostává také finanční dary a má i své sponzory.

Velmi oblíbené je v poslední době také dobrovolné venčení. O to, přijít do útulku a vzít na procházku pejska, je mezi lidmi zájem a na Karvinsku to funguje ve většině útulků. „Jsme v útulku v podstatě průkopníci v dobrovolném venčení. Dříve to jinde nebylo a zájem je stále velký," uvedl Tomáš Fábry z útulku v Orlové.

V havířovském útulku venčí psy denně kromě pondělí od roku 2011. „Máme s tím dobré zkušenosti. Je to možnost si toho pejska vyzkoušet. Někdy se i stane, že lidé přijdou popáté, pošesté a pejska si vezmou domů," přidává se vedoucí útulku Max v Havířově Dagmar Polaková.

Podle Davida Konieczného z karvinského útulku chodí psy venčit z 90 procent stále stejní lidé. Mnozí denně.

Ruku v ruce s dobrovolným venčením je i tzv. pěstounská péče pro pejsky. „Přišli jsme s tím, že dáváme pejsky na zkoušku. Pokud si člověk není jistý, jestli pejska zvládne, a váhá, tak mu ho dáme na víkend. Je to taková novinka. Prolomí to bariéry, pokud potřebují týden, dáme jim týden," říká Tomáš Fábry z Orlové.

Pěstounskou péči provozují také v Karviné. „Pejsky dáváme na zkoušku. To je většinou tak na týden až na čtrnáct dní. Potom, pokud má člověk zájem, mu jej dáme do pěstounské péče. Ta trvá čtyři měsíce a v tomto období nám pejska můžou bez udání důvodu stále vrátit. Pokud si ho i po čtyřech měsících chtějí nechat, stanou se z nich jejich majitelé," tvrdí David Konieczný.

Na pěstounskou péči jsou názory dva. Majitelé si ji v mnoha případech pochvalují. A dá se říct, že s ní mají především dobrou zkušenost. Možnost si pejska vyzkoušet většinou prolomí ledy a lidé si čtyřnohého mazlíčka už doma nechají.

Objevují se ale i názory, že není dobré takto pejska půjčovat, a to především v případech, kdy se lidé rozhodnou ho po nějaké době opět vrátit do útulku.

Chtěla bych, aby každý pes měl pána, říká dobrovolnice Michaela

.Zdroj: .

Na pejsky z útulků lidé nezanevřeli. Naopak se jim v poslední době snaží všemožným způsobem pomoct. A najdou se i tací, kteří se rozhodnou do toho zapojit i veřejnost. Jedním z nich je Michaela Ďurišová, dvacetiletá studentka, která před rokem uspořádala oficiální sbírku pro psí útulek v Karviné-Darkově. „Pes je nejlepší přítel člověka a to platí a vždy platit bude," říká.

„Vždy jsem do útulku v zimních měsících darovala deky, plus i něco na zub. Občas jsem se zmínila známým, přátelům a nakonec mě napadlo uspořádat to ve velkém," vypráví Michaela Ďurišová. Nápad na založení sbírky byl čistě její, s mnoha věcmi jí ale pomohla maminka.

Co mladou dívku k uspořádání sbírky vedlo? „Od mala mám vztah ke zvířatům, obzvláště ke psům. Sama doma jednoho mám, nadevše ho miluju a on mi to dvojnásobně vrací. To je ten důvod, proč jsem si vybrala zrovna útulek. Chtěla bych, aby každý pes měl pána, který ho bude mít rád," vypráví.

Sbírka, kterou mladá milovnice pejsků uspořádala, měla veliký úspěch. „Vůbec jsem nečekala tolik příspěvků a tak hojnou účast lidí." S negativními reakcemi se prý nesetkala.

V současné době Michaela studuje v Hradci Králové, kde také občas chodí venčit pejsky do místního útulku. „Při venčení si pes zvykne na vodítko, je civilizovaný. Nemyslím si ale, že je dobře, když ho venčí pořád jeden a ten samý člověk, aby si na něj pak pejsek nevytvořil citový vztah," uvádí možný problém s dobrovolným venčením Michaela.

„Když se psi střídají u různých „venčitelů", tak proč ne. Je to lepší než celý den v kotci," dodává.

Sbírka, kterou Michaela pořádala v loňském roce, nejspíš nebyla její poslední. Peníze na pomoc pejskům by chtěla získat znovu. „Vzhledem k tomu, že už moc času ve Stonavě netrávím, tak nemám tolik prostoru na přípravu, mám ale v plánu zkusit uspořádat sbírku v polovině září. Není to zatím vůbec jisté, snad se mi to povede," dodává.

Markéta Šulejová