Velmi nebezpečným způsobem se rozhodl řešit svoji životní situaci jednačtyřicetiletý muž z Karviné. Nebezpečným vůči svému okolí, vůči lidem v domě, v němž bydlel. Pustil si plyn a chtěl se otrávit. Stačila jedna jiskra a celý dům mohl vyletět do povětří…

Jen díky duchapřítomnosti nájemníků se o pondělním případu mluví a píše jen, jako že se někdo pokusil. „Sousedka ucítila plyn a já jsem hned volala hasiče a policii," řekla Deníku Monika Habáňová, jedna z nájemnic domu v Palackého ulici v Karviné.

Jak popisují další sousedé, během pár minut byli na místě policisté i hasiči, kteří se museli dostat do bytu přes okno. A povedlo se jim zabránit výbuchu plynu.

Poté, co se hasičům podařilo zastavit přívod plynu a dostat do bytu, našli tam muže, který se přiznal, že vše udělal záměrně. Chtěl se otrávit.

„Muž v bytě demontoval přívod ventilu z potrubního rozvodu plynu ke karmě a nechal plyn záměrně unikat měl v úmyslu se otrávit. V bytě se dokonce našly dva dopisy na rozloučenou," popsala případ policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Lehce přiotrávený muž skončil v nemocnici a po ošetření byl na policii u výslechu. Vyšetřování je vedeno na svobodě a muže zřejmě čeká obvinění z obecného ohrožení.

Jak dodal policejní mluvčí Jaroslav Kus, podobné případy se stávají. „Naštěstí jich není moc," dodal.

Nájemníci inkriminovaného vchodu jsou šokováni. „Nevíme, co řešil za problémy. Ovšem jsme z toho všichni v šoku. Máme ještě v živé paměti případ z Frenštátu. Je to hrozné, jak je jednoduché zabít spoustu lidí," postěžoval si nájemník Jan Zolich.

Vchod do obytné části domu z 50. let minulého století je ze dvora, na straně směrem do ulice Rudé armády jsou však v bloku také obchody a herny. V případě výbuchu plynu by tak bylo v ohrožení možná i několik desítek lidí.

Únik plynu v domácnostech je podle hasičů velmi nebezpečný. Také proto sázejí na osvětu a v autobusech v Moravskoslezském kraji nechali vylepit letáky varující před rizikem úniku plynů a požárů.