Krajští radní vybrali nového ředitele na základě výběrového řízení, do kterého se přihlásilo pět uchazečů.

„Pan Jiří Matěj má zkušenosti z vyšších manažerských pozic a dobře zná prostředí obou nemocnic. Jsem přesvědčen o tom, že své vzdělání a schopnosti naplno využije ke stabilizaci personální a ekonomické situace v nemocnicích. S konkrétními kroky už začal během dvou měsíců, kdy byl řízením nemocnic pověřen," konstatoval náměstek moravskoslezského hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer.

Čtěte také: Exředitel Josef Grochol: Nemocnice jsou jako Titanic, který se řítí na ledovec

Ředitel nemocnic v Karviné-Ráji, Havířově a Orlové Jiří Matěj. Zdroj: Nemocnice Karviná-Ráj
Ředitel nemocnic v Karviné-Ráji, Orlové a Havířově Ing. et Ing., Bc. Jiří Matěj, MBAce

Upřesnil, že úkolem nového ředitele bude realizace vize směřování a rozvoje nemocnic, kterou předložil ve výběrovém řízení. Vše s hlavním cílem – poskytovat veřejnosti dostupnou, kvalitní ústavní a ambulantní diagnostickou a léčebnou péči. A spokojenost zaměstnanců.

„Znamená to v prvé řadě stabilizovat lékařský a nelékařský zdravotnický personál, zajistit ekonomickou stabilitu nemocnic cestou maximalizace výnosů a minimalizace nákladů - například optimalizovat dobu hospitalizace, pokračovat ve sdružených nákupech materiálu a léků v e-aukcích, sloučit zásobování nemocnic, účtáren, zvážit možnosti pronájmu operačních sálů či navýšit výnosy za samoplátce s využitím příhraniční oblasti s Polskem a další kroky. Také schopnost vyjednávat se zdravotními pojišťovnami bude zvlášť letos velmi důležitá. Na konci roku totiž budou nemocnice s pojišťovnami uzavírat smlouvy o úhradách za zdravotní péči v následujících pěti letech," konstatoval náměstek hejtmana Martin Gebauer.

Čtěte také: Náměstek Gebauer: Zásahy v krajských nemocnicích budou nutné

Krajští radní připomněli, že Matěj byl v letech 2011 až 2016 ekonomicko-personálním náměstkem tří nemocnic. Z funkce ho kvůli špatné ekonomické situaci nemocnic odvolal Grochol, aby ho vedení kraje vrátilo zpátky poté, co Grochol rezignoval. 

Čtěte také: Zdravotníci mají vyšší výplaty, nemocnice budou krvácet

Lékaři a zdravotníci tří nemocnic se zajímají, jak se nemocnice dostaly do vysoké ztráty, když v té době byl za ekonomiku zodpovědný právě Matěj. Ptají se také, jak bude řešena personální situace, když i za tu dříve zodpovídal Matěj.  

Zdravotníci upozorňují na velmi tristní situaci na některých odděleních, kterým kvůli nedostatku lékařů hrozí uzavření. Stále častěji se hovoří o tom, že na Karvinsku zůstane jen jedna porodnice a sloučena budou i další oddělení. 

Lékaři se staví proti tomu, aby byli "převeleni" na jiná pracoviště a museli mezi nemocnicemi přejíždět. 

Čtěte také: V Karviné scházejí lékaři-internisté. Docela akutně