Na jejich obnovu přitom spolu s městem přispělo i Ministerstvo kultury, a to dotací ve výši 74 tisíc korun.

„Tento nový městský program nám umožní rekonstruovat třeba okna v přízemí budovy Mateřské školy Smetanova z roku 1930, která je od srpna loňského roku kulturní památkou nebo cenné secesní výkladce a dveře ve výstavním a památkově významném činžovním domě v Hlavní ulici z roku 1904,“ vysvětluje referentka památkové péče českotěšínského magistrátu Beata Křenková s tím, že ve zdejší památkové zóně se zachovaly pouze tři původní výkladce a tyto jsou nejstarší a nejcennější.

Jak podotýká místostarostka Českého Těšína Gabriela Hřebáčková, díky probíhající rekonstrukci budov a dalším krokům by se tamnímu středu města mohl pomalu začít vracet jeho zašlý lesk.

„Po velké privatizaci nebytových prostor do soukromých rukou čelí zdejší prostředí kritice za zanedbanost. Věřím ale, že neustále připomínání této problematiky, stejně jako dotace, které mohou majitelé získat, budou některé vlastníky motivovat k tomu, aby se o tyto mnohdy památkově vzácné objekty začali starat s náležitou pečlivostí,“ svěřuje se místostarostka Hřebáčková.

Podle mluvčí Českého Těšína Doroty Havlíkové navíc rada města majitele zanedbaných budov podél Hlavní třídy hned po prázdninách vyzve prostřednictvím dopisu k nápravě.

„Vlastníkům v dopise také připomeneme možnost získat na opravu dotaci,“ informovala mluvčí s tím, že na příští rok plánuje Český Těšín řadu dalších projektů na obnovu památek.

Vybydlený a prázdný bytový dům v Karviné.
Nájemníci opouštějí další zničený dům