Válečný hrdina se narodil v Orlové a s rodiči bydlel v Karviné v domě, kde je dnes restaurace nesoucí jeho jméno. Za války bojoval v řadách britského královského letectva. Jen zázrakem přežil sestřelení letadla, vyléčil se ze zranění, prošel si zajateckými tábory a po válce, vyhazovu z armády a návratu do Karviné byl vedle svého zaměstnání aktivním účastníkem spolkového života. Však to byli také místní dobrovolní hasiči, kteří přišli na magistrát s návrhem na udělení čestného občanství pro Josefa Ščerbu. To mu rada města udělila v roce 2015.

Ščerba byl trojnásobným držitelem Československého válečného kříže, Československé medaile za chrabrost před nepřítelem, nositelem britského vyznamenání The 1939–1945 Star, Československé vojenské medaile Za zásluhy I. stupně a dalších ocenění. Zemřel v roce 2000.

Vzpomínkového setkání se zúčastnilo asi třicet lidí z řad příbuzných, známých, kamarádů a nechyběli ani místní dobrovolní hasiči, s nimiž se Ščerba přátelil a pracoval. Ač ztěžka se pohybující, přesto dorazil i pětaosmdesátiletý Stanislav Vincour žijící v Českém Těšíně. S válečným hrdinou jej pojilo velké přátelství od konce 50. let, kdy Ščerba nastoupil do práce na elektrárně IX. sjezdu KSČ (dnes teplárna u Dolu Barbora – pozn. aut.).

„Myslím, že můžu říct, že jsme byli velcí přátelé. Trávili jsme společné chvíle volna, jezdívali jsme jeho malým fiatem do Ostravy na fotbal na Baník. Dokonce si vybavuju, jak mi přes své kamarády sehnal ping pongové míčky až z Anglie," vzpomíná Vincour, od mládí skaut a dlouholetý stolní tenista.

Všichni, kdo Josefa Ščerbu znali, se shodují v tom, že byl neobyčejně skromný a pokorný. O tom, co za války prožil, dlouho po válce nikomu neprozradil. „Vůbec jsme netušili, s kým to kamarádíme. Jednou, když mi Josef pomáhal spolu se dvěma kamarády se stěhováním do Karviné, jsme si sedli a on se rozpovídal. Úplně jsme oněměli…," vzpomíná Stanislav Vincour, který v sobotu přinesl ukázat společné fotografie včetně posledního dopisu, který mu Ščerba v roce 200 napsal.

Čtěte také: VIDEO: V Petrovicích o víkendu nadobro vyhnali zimu

Radost nejen ze sobotního „narozeninového" setkání měly i Ščerbovy děti – sny Zdeněk a dcera Marta. „Moc si vážím iniciativy místních hasičů, kteří mají zásluhu na tom, že se tatínek stal čestným občanem města. Jsou to lidé, kteří ho znali, myslím, že i měli rádi a to ocenění nezískala žádná celebrita, ale skromný a přátelský člověk," svěřila se.

Prozradila také, že zpráva o udělení čestného občanství jejímu tatínkovi se tehdy rozletěla do světa a vyvolala pozitivní ohlas mezi ještě žijícími válečnými veterány a jejich potomky nejen v Anglii, ale doslova po celém světě. „Dokonce se ozval jeden australský novinář, který připravuje knihu o zajateckém táboře v Žagaň u Jelení Hory v Polsku, kde tatínek strávil poslední měsíce války," řekla Marta Chromá.

Stanislav Vincour přítomným také ukázal dopis, který už loni poslal prezidentské kanceláři s návrhem na udělení státního vyznamenání pro svého kamaráda Josefa. Napoprvé to nevyšlo. Tak že by třeba letos?

Čtěte také: Bude interna v Ráji bez lékařů?