Tiše seděli v křeslech v obřadní síni karvinského kulturního domu a čekali. Z tváří těch devadesátiletých, životem ošlehaných starců, se dalo za znění tónů ruské hymny vyčíst, že jim v hlavách běží film jejich života. Vyvolala v nich vzpomínky na válečná léta, na časy, kdy se neustále báli, často neměli co jíst, kolem nich umírali příbuzní a známí… Tyto čtyři pamětníky válečných let v neděli pozval do Karviné ruský konzulát a jeho šéf všem veteránům poděkoval za to, že se nevzdali a společně s vojáky pomohli před sedmdesáti lety vybojovat svobodu pro všechny lidi a hlavně další generace.

„Veteráni jsou to nejcennější, co dnes máme, protože oni jsou svědky těch válečných hrůz, o kterých mohou vyprávět, a hlavně dnešní generaci varovat," řekl ruský konzul Andrej Šaraškin.

Společně s karvinským primátorem pak předal pamětní medaile Ruské federace Janu Ihnatíkovi, Antonínu Horákovi, Boženě Sucháčkové. Tu pro Františka Šopu převzala v zastoupení jeho žena. Jan Ihnatík konzulovi za všechny poděkoval velmi slušnou ruštinou a bylo vidět, že je setkáním velmi dojatý. Devadesátiletá Božena Sucháčková byla za války členkou partyzánské brigády Jana Žižky, rozmnožovala letáky. Stejně jako všichni veteráni, i ona vzkazuje dalším generacím: „Važte si míru!"