Právě takto příjemnou a vstřícnou atmosféru se podařilo vytvořit rychvaldské organizaci Červeného kříže. Ta v sobotu v tamním domě kultury uspořádala první ročník celodenní akce zvané Seniorden.

„Na programu jsme pracovali přibližně půl roku a jsme moc rádi, že se vše takto podařilo. Nakonec na akci přijeli nejen místní senioři, ale také lidé z okolních měst a obcí a dokonce také z Ostravy," říká během programu v přestávce mezi moderováním předsedkyně místní organizace Červeného kříže v Rychvaldě Marie Nadkanská.

S vtipem o nebezpečí

Plný sál mezi tím poučuje i baví policejní preventista Jaroslav Kus. Lidé si tak odnášejí nejednu dobrou radu, jak se bránit kriminalitě a dalším podobným nešvarům. A to, že přednáška zaujala, dokazují i dotazy publika, které zároveň umí ocenit i místy odlehčené vyprávění policisty.

„My se orientujeme na všechny věkové kategorie, nejblíže nám ale přeci jen jsou senioři a pak také děti. Napadlo nás tak, že pro seniory uspořádáme ucelený tématický den. Pozvali jsme tedy policii, odbornice z oblasti sociologie předá informace, jak dobře stárnout a být stále aktivním členem společnosti, připraveno je třeba i cvičení na židlích, partnerem naší akce je i zdravotnická firma s přednáškou o interkontinenci a dalších problémech. Protože jsme ale chtěli naše hosty také pobavit, připravena jsou také vystoupení dětí a zazpívají i populární Havířovské babky," doplňuje k bohatému programu vedoucí rychvaldského Červeného kříže.

Program mezi tím pokračuje vystoupením místních dětských pěveckých talentů a pak do sálu s písní na rtech přicházejí Havířovské babky. V předsálí je pak jakási zóna klidu, kde další sympatické členky Červeného kříže nabízejí bohaté občerstvení a taky výborné domácí produkty, které samy připravily.

Zřejmě nová tradice

Jak se zdá, rychvaldský Červený kříž založil v regionu možná novou a silnou tradici a Seniorden se tak snad dočká pokračování také v dalších letech. Samotný Červený kříž má pak velkou podporu také u místní radnice. „Všichni jsme očekávali, jak to odpadne a kolik lidí přijde a strašně mě potěšilo, že si místní lidé i lidé z okolí čas udělali. Náš Červený kříž ovšem s městem spolupracuje na velmi dobré úrovni celý rok. Pro seniory dělají i mnoho dalších akcí, jako jsou různé kavárničky, posezení a podobně, ale výborná spolupráce je třeba také u akcí pro děti," chválila i rychvaldská starostka Šárka Kapková.