O tom, že seniorům jídlo chutná, svědčí vzrůstající počet strávníků, pro které vaří kuchaři restaurace Radnice v budově magistrátu. Zatímco provoz kuchyně zajišťuje městská společnost Zámek Havířov, rozvážku zase Sociální služby města Havířova.

Služba vyvařování a rozvozů jídla seniorům trvá několik let. „Klient nás musí oslovit, přijde na naše středisko, nebo zavolá. Kontaktuje se s naší sociální pracovnicí, která provede v domácnosti šetření. Pokud usoudí, že klient potřebuje obědy, tak pro něj tuto službu zajistí,“ vysvětlil vedoucí střediska sociálních služeb Marcel Dvořák.

Vzhledem k tomu, že jsou jídla určena pro starší občany, musí odpovídat jejich zdravotním potřebám a nařízeným dietám. Denně kuchaři připraví až 300 porcí.

„Tento náš kuchyňský provoz vaří sedm dnů v týdnu. Vaříme čtyři druhy jídel v počtu asi 300 porcí denně. Na výběr je z normální stravy, pak je tam například diabetická strava či gastro. Společnost spolupracuje s renomovaným nutričním poradcem, který dohlíží, aby strava byla vyvážená,“ řekl jednatel Zámku David Ondráček.

Rozvoz obědů začíná v deset hodin dopoledne. Nejpozději ve třináct hodin se dostanou k posledním seniorům.

Jedním z vděčných strávníků je Anna Ciepielová. Žije sama a docházet na nákupy a vařit si je pro ni už vysilující. Proto si nechává každý den dovézt obědy prostřednictvím sociálních služeb. „Vařit už nedokážu, nevydržím ani stát u sporáku. Přes týden si nechávám stravu dovézt, o víkendu mi vaří dcery,“ popsala.