Deník o tom informoval již v loni v prosinci. V těchto dnech orlovská radnice potvrdila, že plán na úpravu školních řádů vyšel.

„Nebudou to plošné nebo namátkové testy. Pokud pedagog pojme podezření, že by školák mohl být pod vlivem návykové látky, oznámí to zákonnému zástupci a vyzve, aby se dostavil do školy. Za jeho přítomnosti mohou proběhnout testy a podle jejich výsledku budou podnikány další kroky,“ vysvětlil Deníku orlovský preventista David Pěntka.

A když se zákonný zástupce nebude moci nebo se odmítne dostavit? „Pak požádáme o přítomnost člověka z orgánu sociálně právní ochrany dětí,“ doplnil Pěntka.

Ten možnost testů jednoznačně chválí. „Umožní také lépe pracovat s žáky, kteří by k takovému jednání měli sklony a postupně by mohli i narušovat dobrou atmosféru ve třídě,“ dodal.

Ilustrační foto
Policisté zaťali do dalšího pervitinového gangu

Jak Deník informoval loni, zavedení novinky většina tamních škol vítá, mnohé toto navíc měly ve svých řádech i dříve.

„Tuto možnost jsme zavedli již v minulém školním roce. Naprostá většina rodičů s tím neměla problém,“ uvedl tehdy například ředitel ZŠ K. Dvořáčka, školy z problémového sídliště V. Etapa, Zdeněk Nowak.

Podobné to bylo také na ZŠ Školní. „Požádali jsme ale město, aby vše bylo dokonale ošetřené podle současných zákonných norem,“ doplnila tamní ředitelka Hana Rettová.

Situace, kdy by pedagog musel testovat školáka, zda nefetoval, v Orlové během vyučovánáí zatím nenastala.

Ilustrační foto
Pejskaři v Orlové mají nově k dispozici sáčky na psí exkrementy