V úterý však všechny školy přivítaly své žáky po letních prázdninácha a také prvňáčky. 

Děti, které v úterý přišly do ZŠ Majakovského v Karviné-Mizerově, mohly kromě vyzdobených tříd také okukovat výstavu instalovanou ve foyeru, která nese název Mandala dětem. Ta putuje po celé republice a v ZŠ Majakovského ji mají proto, že dva oceněné obrázky patří tamním žákyním.

Vernisáž je ve čtvrtek odpoledne ve školním klubu.

V Havířově bojuje škola s následky vyplavení

Velké starosti mají v ZŠ Gorkého v centru Havířova. Havárie na vodovodním zařízení tam o víkendu způsobila zaplavení části školy. Výuku to sice neohrožuje, děti z družiny však budou v náhradních prostorách a na obědy budou školáci zřejmě docházet do ZŠ Na Nábřeží.

"Škoda bude velká. O víkendu se uvolnil ze zdi průtokový ohřívač vody. Přitom došlo k prasknutí přívodního potrubí a voda pak několik hodin tekla z nejvyššího patra až do přízemí. Poškozené jsou učebny družiny, tělocvična, jídelna a kabinety," řekl ředitel školy Igor Zaťko.

Více k události čtěte v článku s fotogalerií: V Havířově bojuje škola s následky vyplavení

Tři první třídy Na Nábřeží

"Zprvu jsme váhali, zda otevřít dvě nebo tři třídy. Když se ale ještě o prázdninách přihlásili další prvňáčci, bylo jasné, že musíme otevřít tři," vysvětlil ředitel ZŠ Na Nábřeží Svatopluk Novák. Všichni prvňáčci byli ve škole přivítání na slavnostním setkání v jídelně, kde jim přišel ke školním úspěchům popřát také primátor Daniel Pawlas. Prvňáčci pak dostali stužku s logem školy, drobné dárky a šli se poprvé podívat do svých tříd. Mezi prváky jsou také dva cizinci, děti azylantů, kteří v ČR požádali o pobyt.

Prvňáčky vítali také v Doubravě

Prvňáčky přivítali také na Základní škole Doubrava. Pod vedením třídní učitelky Veroniky Durasové tam letos zahajuje povinnou školní docházku devět dětí. Novým žákům se ve škole líbilo. Dvě holčičky a sedm chlapečků do třídy doprovodili rodiče.

Na uvítanou předali ředitelka školy Šárka Molíková a doubravský starosta Pavel Krsek prvňáčkům kornout plný sladkostí a dalších překvapení. Na každého žáka navíc ve třídě čekal balíček s výtvarnými potřebami a barevná krabička na svačinu. Pokud si prvňáčci nebudou s něčím vědět rady, nemusí se bát – každého z nich totiž bude mít na starost jeden žák deváté třídy, který bude mít za úkol svému svěřenci se vším pomáhat.

První školní den ale v Doubravě nedostávají odměnu jen ti nejmenší. Členové vedení školy se rozhodli ocenit také „skokany roku" neboli děti, kterým se v minulém školním roce podařilo vylepšit jejich známky. „Žák, který svůj prospěch zlepšil například ze čtyřek na dvojky, od nás dostane za odměnu knihu," řekla Molíková a přiznala, že ocenění na začátku roku může děti pozitivně motivovat.

Doubravskou základní školu navštěvuje více než sto žáků. Ti už půl roku mohou využívat novou jazykovou učebnu. „Dětem se třída moc líbí a chtějí do ní chodit co nejčastěji," uvedla Molíková. (soj)