Páteční program zahájili havířovští Vixlaivant. Očekávanou kvalitu pak podala kapela Jelen. Na skupinu Slza se k podiu nahrnuly především školní a předškolní děti, které s přehledem znaly všechny texty. O něco starší publikum přilákal očekávaný 27letý britský zpěvák John Newman. Starší generaci, která z jeho tvorby zná patrně jen jeden hit, zaujal alespoň pohybovými kreacemi.

Zdroj: Deník/Libor Běčák

Před koncertem slovenské kapely Horkýže Slíže rodiče děti raději odvedli, ale ti starší si závěr večera užili výborně.

Jestliže páteční návštěvnost byla velmi slušná, ta sobotní se očekávala ještě vyšší. „Podle předběžných odhadů přišlo letos dohromady v pátek a sobotu přes 30 tisíc návštěvníků,“ řekla ředitelka Městského kulturního střediska Yvona Dlábková.  

Sobotní program začal ve 13 hodin, kdy ho zahájil Original Vintage Orchestra. Následoval program pro děti s Michalem Nesvadbou. Před oficiálním slavnostním zahájením vystoupil soubor Čarovné ostrohy - Rockom krokom 2. 

Pětičlenné týmy se utkaly v tradiční soutěži v přetahování lanem. Moderátor Ondřej Sokol si dokázal s řízením soutěže poradit i přes skutečně velký zájem návštěvníků slavností o fotografování, kdy nikoho neodmítl. 

V přetahování se utkalo deset týmů. Vyhrála pětice, která si dala název Sedmička. 

Zdroj: Youtube

Hlavní hudební blok pak odstartovala slovenská skupina Tublatanka, kterou následovali Pavel Callta, Čechomor a Pavol Habera & Team.

„Už když jsem se před koncertem šel podívat na stage, viděl jsem, že je vše profesionálně připravené, super aparatura a světla. Potěšila nás vysoká účast diváků a zpětná odezva od lidí, kteří naše písničky znají a zpívali s námi. My máme rádi i tento kraj, protože tady jezdíme hrát už od 80. let, takže to tady známe,“ řekl Maťo Durinda z Tublatanky. 

„My na obecní či městské slavnosti příliš nejezdíme, takže tady v Havířově je to spíše výjimka. Hrajeme na festivalech a hlavně naše koncerty. Teď máme ale dva roky koncertní pauzu, tak jsme si řekli, že zahrajeme tři festivaly a tady v Havířově. Na hornických slavnostech v Havířově jsme hráli asi dvakrát. Havířov je snad jedinou štací, kam se rádi vracíme, protože je to tady vždycky dobře zorganizované,“ řekl Pavol Habera z Teamu.

Hřebem programu byla švédská kapela Sabaton. Ta se dočkala asi nejvřelejší reakce publika, které se tradičně rekrutovalo nejen z fanoušků z Česka, ale také Polska a Slovenska. Svou hodinu a půl trvající show doprovázenou ohnivými efekty kapela jistě nikoho nezklamala a bodovala také kontaktem se svými fanoušky. 

Když se zpěvák Joakim Brodén po třetí písni osvěžil pivem a češtinou české pivo pochválil, byl publikem přinucen vypít na ex ještě jednu třetinku. "České pivo je, xxxx dobré pivo!" A jako po matce poloviční Čech velmi dobře rozuměl skandování: "Ještě jedno…"

Ve finále si jedno dal z popudu Brodéna i kytarista Tommy Johansson. 

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube

Program zakončil ohňostroj s hudebním a obrazovým podkladem. 

Celý program

Letní koupaliště v Havířově.
Sezona plováren? Lepší průměr, hodnotí provozovatelé
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube