„Nechápeme to. Dneska ráno už jsme zase měli potrhané a poničené oplocení směrem od pošty. Děje se to pořád," rozčiloval se počátkem týdne po příchodu na staveniště hlavní stavbyvedoucí Pavel Willerth.

Vandalové a další podobní navíc čas od času mají potřebu projít se i přímo po staveništi. Nejčastěji se tak děje v noci a pod vlivem alkoholu.

„Měli by si uvědomit, že vstupují do míst, kde je nerovný terén, různé výkopy, nechci nic přivolávat, ale ti lidé mohou snadno spadnout a nepříjemně se zranit," podotkl dále stavbyvedoucí s tím, že zatím naštěstí k ničemu podobnému nedošlo a vše se obešlo i bez větších škod, ničení stavební techniky či krádeží.

Nehoda osobního automobilu v Orlové.
Opilá řidička skončila ve sloupu

Noční vandaly už několikrát řešili i orlovští strážníci. „Zřejmě si neuvědomují, že to místo je pod dohledem kamerového systému. O vandalech víme a snažíme se to místo monitorovat," řekl velitel orlovské městské policie Roman Galia.

Strhávání plachet kolem oplocení se tam ale děje i přes den. Stavba se stala také atrakcí a mnozí lidé se chodí dívat, jak se zde daří stavařům i archeologům, kteří tam provádějí průzkum. Divákům tak plachty vadí. „Pak stojí a sledují dění na stavbě. Nevím, asi doma nemají televizi," smál se s nadsázkou jeden z pracovníků.

Modely všeho druhu i ukázky vojenské historie a hasičské techniky nabídl v sobotu letošní ročník tradiční výstavy Model Show Karviná ve volnočasovém středisku Juventus.
Mladí modeláři se scházejí a tvoří na prvním nástupišti

Zmínění archeologové zde již několik týdnů vedou průzkum terénu. Výkopy stavby odhalily základy domu starého zřejmě okolo sta let. Našly se zde také střepy z nádob ze 17. až 18. století.

„Nyní jsme našli i střepy, které zřejmě pocházejí i ze starší doby, odhadem z 15. století," uvedla archeoložka Barbara Marethová.