Přehlídka byla určena žákům a studentům základních, středních a vysokých škol Moravskoslezského kraje. Jednalo se o první ročník, který ve spolupráci s krajem pořádala Albrechtova střední škola v Českém Těšíně.

„Je spousta ekologických festivalů, na které žáci chodí a sledují na nich profesionální filmy. My jsme je chtěli přimět k aktivitě, čímž se sami do environmentální výchovy zapojují, při natáčení se zvyšuje i jejich technická gramotnost, využívají svůj volný čas a těch kladů je více," vysvětlila ředitelka pořádající školy Vanda Palowská.

Téma soutěžních snímků bylo poměrně volné, podmínkou byla ekologie. Do soutěže bylo přihlášeno 30 snímků o délce několika minut. Do užšího výběru bylo nominováno 15 z nich, ze kterých porota vybrala vítěze pěti kategorií.

„Tváří festivalu a členem poroty byl režisér a scénárista, Portugalec působící v České republice, António Pedro Nobre, ředitelka festivalu Kino na Hranici Petra Slováček Rypienová a řada dalších osobností. Ceny byly pro nejlepší týmovou práci, nejlepší žákovský film, nejlepší studentský film, vyhlásili jsme také cenu diváků a samozřejmě absolutního vítěze. Tím se stal snímek Den plastidů tvůrců Gamnázia Karviná.

Do nominace se dostali také studenti SŠ Sýkorova. „My jsme vytvořili film, který je o rozdílech v životě ve městě a na venkově. Natáčeli jsme hospodáře na farmě, jeho starost o domácí zvířata a v kontrastu tomu byl hektický život ve městě. Na snímku nás pracovalo pět. Byla to zajímavá práce, mnohému jsme se naučili," řekl student 3. ročníku Jan Skula.

Své studenty podpořila i škola, jak potvrdila učitelka Simona Daňhel Sudacká: „My jsme pro každou výzvu. Nápad s ekologickým tématem se nám hodně líbil. Ochrana životního prostředí je vždycky tématem číslo jedna a je to blízké téma našim studentům i jejich vzdělávání. Poznali jsme nové lidi, nové prostředí a všichni jsme si to užili."

Vítězný snímek Den plastidů:

Zdroj: Youtube
 

Snímek havířovských studentů:

Zdroj: Youtube