Řešení? Co nejrychleji věc oznámit dispečinkům distributorů vody, kteří jsou podle svých slov připraveni situaci okamžitě začít řešit.

Linky čekají

„Potřebujeme znát především lokalitu, kde k tomu dochází. Těch příčin může být několik a nejsou to jen poruchy. Bývají to například různé úpravy, výměny trubek a další. Ne všechno přitom spadá na vrub naší firmy, protože tyto akce provádějí i samotní vlastníci daných domů a podobně," říká mluvčí společnosti Dalkia Milan Wagner.

Dalkia distribuuje do našich domácností teplou vodu. „V poslední době naše společnost ale žádnou takovou stížnost neobdržela. Ptali jsme se také některých našich zaměstnanců, kteří v Karviné žijí, ani oni ale ve svých domácnostech nic nezaznamenali," dodal včera mluvčí firmy Dalkia, jejíž bezplatná zákaznická linka funguje 24 hodin denně na čísle 800 800 860.

Propláchnout

Studenou vodu do města distribuuje společnost Severomoravské vodovody a kanalizace (SmVaK).

„Stížnosti na kvalitu řešíme neprodleně. Většinou postačí vodovodní řad odkalit, laicky řečeno propláchnout, a použitou vodu vypustit, samozřejmě na naše náklady. Stává se to zpravidla po opravě poruchy nebo při rekonstrukcích. V posledních dnech ani týdnech jsme ale žádné oznámení o zhoršené kvalitě pitné vody v Karviné neobdrželi a neevidujeme zde ani žádné havarijní stavy," odpověděla včera také mluvčí této firmy Eva Špirochová.

Staré potrubí

„Rezavá voda" vzniká podle ní při kontaktu s kovovým potrubím, které nemá chráněný vnitřní povrch. To se používalo do roku 1990. Dnešní potrubí již vnitřní ochranu má.

„Narezlá voda se může vyskytnout v případě delšího zdržení vody v potrubí nebo pokud voda začne proudit příliš rychle. Problém může vzniknout také v kovové vodovodní přípojce k domu nebo na vnitřní domovní instalaci," doplnila Eva Špirochová.

Rovněž dodala, že železo je běžnou součástí také přírodních vod a při koncentracích pod miligram na litr nehrozí žádné zdravotní riziko. Také firma SmVaK vyzývá k okamžitému hlášení případných problémů. Poruchová služba funguje 24 hodin denně na čísle 840 111 125.