K akci, která připomíná tragické potlačení povstání Tibeťanů proti čínské okupaci v roce 1959, se v našem okrese připojili i havířovský magistrát a Gymnázium Josefa Božka v Českém Těšíně. Na ostatních radnicích v okrese se podobně jako v minulých letech barevná vlajka Tibetu neobjeví.

„Po dohodě pedagogického sboru a studentského parlamentu se naše gymnázium už počtvrté připojilo k mezinárodní kampani Vlajka pro Tibet. V průběhu dneška se studenti navíc dozvědí základní informace o tamní situaci a dostanou šanci vytvořit si v rámci projektového dne svůj vlastní názor," vysvětlil ředitel gymnázia Tomáš Hudec.

V minulosti škola pořádala v duchu kampaně také různé tematicky zaměřené semináře a cvičení.

Celý den bude vlát tibetská vlajka i před budovou havířovského magistrátu, kde se samotné vyvěšování řídí vždy dle obsazení městské rady. V posledních dvou letech kampaň tamní komunisté zamítli, protože byla namířena proti Číně.

Podle mluvčí Jany Dýbové však letos rada města akci na posledním zasedání schválila a vlajka byla před magistrátem vyvěšena v 6 hodin ráno.

V průběhu následujících dní vyjádří Havířov svou podporu Tibetu i prostřednictvím Festivalu ProTibet, který tam odstartuje příští pátek. Festival, spojený s promítáním tematických filmů, doprovodí i řada přednášek, tibetský rodinný piknik a výstava fotografií.

Cílem mezinárodní kampaně je především poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu.

Česká republika se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996, kdy se připojila první čtyři města. V následujícím roce to už bylo 21 míst a například z Novojičínska se připojila města Kopřivnice a Frenštát pod Radhoštěm.

Jeho tehdejší starosta Karel Míček řekl, že tamní obyvatelé žili 20 let v přítomnosti sovětských vojsk a dobře si uvědomovali, co znamená okupace.

Čtěte také: Festival ProTibet 2011 zve na přednášky i promítání