Byli mezi nimi tři držitelé Zlatého kříže prvního stupně za 160 bezpříspěvkových odběrů, dva Zlatého kříže druhého stupně (120) a pět Zlatého kříže třetího stupně (80). Věra Belošová byla mezi dárci jedinou ženou. Krev a také krevní plazmu chodí dávat již osmnáct let. „Je to u nás rodinnou tradicí. Krev darují moji bratři, otec i manžel, který již má 130 odběrů,“ vyznala se paní Věra.

Jak říká, chce především pomáhat lidem. „Mám dobrý pocit. Když víte, že můžete pomoci zachránit lidský život, je to jako pohlazení na duši. Z druhé strany člověk nikdy neví, kdy on sám nebo jeho blízcí budou krev potřebovat,“ dodává.

Petr Konieczny pracuje na Dole Darkov jako báňský záchranář a požární technik. Na svém kontě má úctyhodných 160 odběrů. Krev již dává sedmadvacet let. „To, že horníci dávají krev, je zvykem. Chcete-li někoho podpořit, tak to uděláte a nic od toho nečekáte,“ říká skromně. Také oba jeho synové jdou ve šlépějích otce. 

V přátelském rozhovoru se ukázalo, že všichni přítomní dárci mají ve své rodině minimálně jednu osobu, která ve šlechetných činech dárcovství pokračuje.

Emilie Świdrová