Celý projekt vznikl v karvinské věznici pod vedením vychovatelky terapeutky Šárky Faranové na konci loňského roku. Původně se jednalo o pracovní (ergo)terapii, jejíž náplní byla výroba maňásků pro děti předškolního věku.

„V počátcích věznice navázala spolupráci s mateřskou školou ve Frýdku-Místku, která nám poskytla potřebný materiál na výrobu. Loutka je praktická pomůcka, která může pomoci dětem s adaptací při nástupu do mateřské školy a napomáhá také při výuce základních sociálních dovedností,“ vysvětluje Faranová.

Vězni pracují na hračkách pro záchranáře. Zdroj: Deník/Pavla Krůčková

Dodává, že vzhledem k didaktickému účelu zvolili funkční koncept s vyměnitelným oblečením. „Jedná se o maňásky různých profesí, jako jsou kuchař, hospodyňka nebo sestřička. To vše proto, aby děti pochopily rozdíly mezi jednotlivými povoláními a mohly rozvíjet svou fantazii,“ říká Faranová.

Vězni zpočátku zapojili svou představivost jen pomocí papíru a tužky, následně se ale papírová teorie za pomoci šicího stroje proměnila v realitu. Odsouzené stálo šití loutek nemalé úsilí, protože se mnozí z nich s touto činností setkali poprvé. Pod vedením terapeutky a zkušeného krejčího z řad odsouzených se ale od základů vše naučili. „Metodou pokus-omyl se nám podařilo vytvořit prvních padesát loutek a dvě sady smirkové abecedy, které byly v červnu tohoto roku předány partnerské školce,“ říká Faranová.

Loutky se setkaly se skvělým ohlasem

Vězni pracují na hračkách pro záchranáře. Zdroj: Deník/Pavla Krůčková

Loutky měly mezi dětmi skvělý ohlas, a proto byla v mezičase dohodnuta také spolupráce s Integrovaným záchranným systémem. Vězni teď proto pracují na loutkách pro policii a pro hasičský záchranný sbor. Příslušníci těchto sborů pak budou maňásky používat k uklidnění dětí při krizových situacích, jako jsou například požáry či dopravní nehody. „Pro hasiče vězni šijí hlavně zelené dráčky. Policie využije hračky také ve výslechových místnostech při práci s dětskými oběťmi,“ říká terapeutka.

Do projektu se zapojilo celkem sedm trestanců z oddělení ostrahy a zvýšené ostrahy. Samotná aktivita v ateliéru je ale bohužel časově omezena, proto odsouzení pracují i na celách, kde na ně dohlížejí strážní. Pracující vězni si také navzájem pomáhají a probírají společně nejlepší možné způsoby výroby. „Někteří jsou zruční v práci se šicím strojem, jiní jsou šikovní v propracování detailů. Jeden výrobek tak projde rukama všech odsouzených,“ vysvětluje Faranová.

Práce vězňům dodává pocit užitečnosti, možnost seberealizace a hlavně radost činit děti šťastnějšími. „Já vždycky říkám, že čas ve vězení se dá trávit různě. Tenhle způsob je jeden z nejlepších a nejužitečnějších,“ říká jeden z odsouzených Vladimír Talapka. 

PAVLA KRŮČKOVÁ