„Zavolali mi, že jim chybí člen týmu, tak jsem si říkal, že to zkusím. Snad jsem se do toho už trochu dostal. Tempo sice udává bubeník, já ale více sleduji a snažím se pádlovat ve stejném rytmu jako kolega, který sedí přede mnou,“ uvedl po jedné z dojížděk svého týmu jeden z účastníků závodů Roman Bielczyk.

Takřka bez zkušeností s dračími loděmi jsou tady mnozí. Nejde o nějaké profi výkony. Posádky dračích lodí tvoří maximálně dvacet pádlujících, z toho musí být minimálně čtyři ženy a bubeník, zde velmi často sympatické bubenice.

Natáčecí den nového českého televizního filmu Dukla 61 v prostorách Dolu Žofie v Orlové.
Kvůli filmařům bude uzavřena část města

Většina přítomných to přitom bere s nezbytnou nadsázkou. „Jsme tady podruhé, loni jsme jely bez přípravy na ostro, a letos nakonec taky,“ usmívá se bubenice Hana Kočí z Kamila Týmu ze Skřečoně a okolí. Její družstvo, které až na kormidelníka tvoří výhradně ženy, je nepřehlédnutelné. Základní barvou je růžová – dokonce i kormidelník závodí v růžové paruce – nechybí ani čelenky, boa a vzhled těchto dam tak odkazuje na zlatá 30. léta minulého století.

„Posádku tvoříme holky, které spolu zároveň chodíme cvičit. Cvičení vede má mamka Kamila, odtud je název týmu a řekly jsme si, že budeme i stylové. Přijedeme tedy vždykcy i s kufříčkama, a tady před závody se doladíme,“ směje se sympatická bubenice.

Závody se konají na trati dlouhé 200 metrů. Jedou vždy dvě lodě proti sobě a soutěží se systémem každý s každým. Sobotní závody se konají ve Starém Bohumíně v řece u hraničního mostu, předpokládaný konec je kolem 17. hodiny.

Naštěstí bez zranění se obešla čtvrteční ranní nehoda, při které řidič zboural i semafor v karvinských Loukách.
Řidič se lekl psa a srazil semafor