Podobně, jako dříve měly do města vozit tajně v noci autobusy sociálně nepřizpůsobivé, kteří osídlovali volné byty v problémových čtvrtích starého Šumbarku a Prostřední Suché, nyní se mezi lidmi šíří zaručené zvěsti o tom, jak byty zaplňují uprchlíci ze zemí Afriky a Asie.

Volyňští Češi

Před časem se hovořilo také o možnosti ubytovat v Havířově volyňské Čechy. Město by s ubytováním několika rodin nemělo problém.

„V otázce volyňských Čechů jsme byli dotázáni a od té doby už žádné další jednání vedeno nebylo. Ohledně uprchlíků město nebylo kontaktováno vůbec a žádné kroky nepodniká," odpověděla na dotaz Deníku mluvčí havířovského magistrátu Eva Wojnarová.

Jak se však říká: Na každém šprochu pravdy trochu. Do volných bytů se skutečně stěhovali lidé z ubytoven, kterým za vymezených podmínek nabídl pomocnou ruku spolek Šumbarák.

V azylovém středisku i bytech

Stejně tak ve městě bydlí i uprchlíci. A to už několik dlouhých let. Pocházejí z různých zemí, včetně exotických. Nejčastěji jde o země bývalého Sovětského svazu, nechybí však ani Tibeťané nebo obyvatelé mnoha zemí Afriky.

K jejich ubytování slouží objekt v ulici Na Kopci v Dolní Suché. Jde o Pobytové a integrační středisko Ministerstva vnitra ČR. Středisko je v provozu už od roku 1996 a má kapacitu 151 míst. Několik azylantů bydlí v běžných bytech na šumbarském sídlišti. 

Děti chodí do místních škol

Děti uprchlíků docházejí do havířovských škol, které byly před několika týdny dotázány na kapacitní možnosti výuky dalších cizinců.

Mezi ubytovanými cizinci jsou lidé, kteří utekli z různých důvodů ze svých zemí a v ČR hledají azyl. U některých trvá vyřízení i několik let. „Jsem z Ukrajiny a do ČR jsem přišel před šesti lety. Po celou tu dobu se nedaří mou žádost vyřídit. Je to celé nějaké komplikované," řekl včera Deníku jeden z obyvatel havířovského střediska.

Příprava pro nový život

Cizinci nacházejí dočasný azyl ve středisku v Havířově-Dolní Suché.

Jak uvádí ministerstvo vnitra na svých stránkách, pobytové středisko slouží k ubytování žadatelů po dobu řízení ve věci jejich žádostí o mezinárodní ochranu. Integrační středisko slouží osobám, kterým už byla přiznána mezinárodní ochrana a které vstoupily do Státního integračního programu.

Ve středisku se připravují na život v České republice. Pracovníci jim pomáhají s výukou češtiny, získáním bydlení a práce. Žadatelé mohou středisko svobodně opouštět nebo využít možnosti pobytu v soukromí.

Z celkové kapacity 151 lůžek je 69 (8 bytů) vyčleněno pro Integrační azylové středisko. Dalších 9 bytů máme mimo náš objekt v městské části Šumbark. Pro pobytovou část máme 82 lůžek, kde je v tuto chvíli obsazeno asi 26 míst, tedy zhruba jedna třetina. Nejvíce ubytovaných v azylových zařízeních je Ukrajinců, následuje Kuba, Sýrie, Afghanistán, Rusko. V Havířově jsou ubytováni žadatelé o udělení mezinárodní ochrany a cizinci s udělenou mezinárodní ochranou," uvedla pro Deník mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá. 

Čtěte také: 
Budoucí prvňáčci přicházejí k zápisům, jsou mezi nimi i cizinci
Děti azylantů louskají češtinu
Agresivní cizinci v Česku asi azyl nedostanou
V Havířově ukousl Ukrajinec ucho Tibeťanovi