Mluvčí Krajského soudu v Ostravě Dalibor Zecha Deníku potvrdil, že žalobu podal Marián Kuś, tedy lídr sdružení SOS pro Český Těšín.

„Máme za to, že nás ve volbách poškodila média, když ještě před volbami psala o tom, že policie vyslýchala lidi z naší kandidátky v souvislosti s kupčením s hlasy. Přitom my jsme nic neskupovali," osvětlil důvod podání žaloby sám Marián Kuś.

Dodal, že má mnoho známých, kteří právě na základě negativní mediální kampaně nakonec jeho hnutí nevolili. „Ve zdůvodnění žaloby se odkazujeme také o poznatky lidí z Nadačního fondu proti korupci, kteří volby ve městě monitorovali a mají údajně důkazy, které svědčí o skupování hlasů," dodal Kuś.

Jedna žaloba byla u Krajského soudu v Ostravě včera v 16 hodin, ovšem mluvčí soudu Dalibor Zecha nevyloučil, že to nemusí být počet konečný. „Je možné, že přišly další podání na poslední chvíli nebo do datových schránek, takže definitivní seznam zveřejníme v pondělí," řekl.

Starosta Vít Slováček, který už stanovil termín ustavujícího zastupitelstva na 7. listopadu, zprávou o žalobě až tak zaskočen nebyl. „Tak uvidíme, jak se s tím soud vypořádá" komentoval celou záležitost.

Soud nyní musí do 20 dnů rozhodnout, zda se budou volby opakovat, nebo žalobu zamítne.

Průběh voleb v Českém Těšíně je také předmětem trestního oznámení, které včera podali zástupci Nadačního fondu proti korupci, kteří společně s dalšími nevládními organizacemi shromáždili důkazy, svědectví a záznamy o masivním nakupování hlasů v komunálních volbách. „Podali jsme tři trestní oznámení pro podezření z maření přípravy a průběhu voleb v Brně, Ostravě a Českém Těšíně," řekl analytik Fondu Janusz Konieczny.

Podle něj se se v Českém Těšíně se prý kupčilo s hlasy voličů ve prospěch ČSSD a hnuté SOS pro Český Těšín, což ovšem lídři obou zmíněných stran popírají.

„Kupčení probíhalo v napjaté atmosféře mnohem opatrněji, než tomu bylo před 4 lety, kdy se právě v Českém Těšíně historicky poprvé opakovaly komunální volby z důvodu kupčení s hlasy. Námi získané svědectví dokládá verbování osob k nakupování hlasů jako jednoduchý a rychlý výdělek. Materiály Fond získal díky aktivnímu přístupu mnohých občanů, kteří se sami do monitoringu manipulace voleb zapojili. Byly samozřejmě předány orgánům činným v trestním řízení," uvedl Janusz Konieczny.

Dlouhá jednání o vládnoucí koalici vedou také v Rychvaldu. Jasno mělo být už ve čtvrtek večer, kdy se měli tamní komunisté rozhodnout, zda se přidají k sociálním demokratům a hnutí ANO, nebo na druhou stranu, která počítá s vytvořením koalice tvořené hnutím STAN, TOP 09 a právě komunisty. Rozhodnutí se však odkládá na začátek příštího týdne.

Podle dosavadní starostky Šárky Kapkové, která je i lídrem hnutí Starostové a nezávislí (STAN) vše směřuje k tomu, ze vedení města zůstane na půdorysu současné koalice. „Základem bude zřejmě koalice STAN a TOP 09, kterou podpoří kandidáti KSČM," sdělil Deníku mluvčí Rychvaldu Vladislav Sobol.