Poslední manévry s pojené s evakuací více než čtyř stovek lidí se v obci konaly v sobotu 1. listopadu. Tehdy bagr narazil na pumu v hloubce dvou metrů. Jednalo se o sovětskou pumu o hmotnosti 100 kg. Už dříve byla v místní pískovně nalezena americká bomba o hmotnosti 250 kg.

Podle zjištění pyrotechnika se jedná o stejnou pumu, tedy sovětské výroby. 

Policie provedla standardní opatření. Do ohroženého prostoru nikdo nesmí. "Puma byla nalezena na stejném místě, jako ta předchozí. Na místo přijel pyrotechnik z frýdecko-místecké základny. Naši policisté místo zajišťovali a provedli evakuaci osob z vymezeného okolí," potvrdila policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Na místo přijeli s potřebnou technikou hasiči z Hlučína. "Proběhla evakuace 133 domů v okolí, v nichž bydlí zhruba 500 lidí. Uzavřena je také silnice ve směru na Bohumín. Akce mohla být ukončena o půl sedmé večer, kdy byla puma naložena na korbu hasičského nákladního vozu a převezena v koloně do Frýdku-Místku," doplnila mluvčí. 

Pamětníci o druhé bombě věděli

To, že by se v místě měla nacházet ještě jedna bomba, se předpokládalo. "Už v sobotu při prvním nálezu hovořili místní pamětníci o tom, že by zde měla být ještě jedna puma. Nikdo však nevěděl, kde přesně a detektory ji v hloubce nedokázaly odhalit," řekla mluvčí Viačková. 

Čtěte více: 

U Bohumína našli válečnou munici, lidé museli z domovů 
V pískovně našli dělníci americkou leteckou pumu