Zařízení na výrobu a rozvod tepla nemohou dělníci opravit za běžného provozu.

„Naší prioritou zůstává minimalizace doby přerušení dodávek tepla a teplé vody," uvedl ředitel komunikace firmy Veolia Energy pro Moravu Antonín Balnar.

Kvůli renovaci horkovodu je úplně uzavřena spojnice mezi Ostravskou a Nádražní ulicí.

„Snažili jsme se dojednat zachování provozu alespoň pro jeden pruh, ale není to možné," řekla mluvčí Karviné Šárka Swiderová.

Ukončení generální opravy naplánovali pracovníci Veolia Energy na konec srpna. „Budeme se snažit, aby byl úsek průjezdný dříve," sdělila Swiderová.

Opravy vyžaduje také potrubí v ulici Borovského, kde se udála vážná havárie. „Pravděpodobně vlivem loňských dešťů se propadla část zeminy a vznikla dutina, která zasáhla i městský chodník poblíž křižovatky s ulicí Ve Svahu," vysvětlila Swiderová a dodala, že propad s sebou strhl i horkovod společnosti Veolia Energy.

V ulici Borovského už dělníci pracují. Opravy jsou zatím provizorní a další opatření jsou podle Swiderové nezbytná. Důvod vzniku dutiny se ještě nepodařilo zjistit. „Žádné uzavírky jsme v této ulici nepovolili, pracovníci by neměli provoz omezovat," popsala Swiderová. Pouze v době, kdy je navážen materiál či technika nutná pro práce, se lidé mohou setkat se základními omezeními.

Příslušníci vedení Karviné mají v úmyslu zrekonstruovat poškozený chodník v ulici Borovského a cyklostezku, kterou tamní obyvatelé nemohou v daném místě využívat.

V době odstávky vody nebudou Karviňané moci navštěvovat krytý bazén. Znovu se zajdou vykoupat až 27. července. Členové vedení krytého bazénu totiž využijí období bez teplé vody k důkladné revizi.

V Havířově od 13. do 17. července

Plánovaná každoroční odstávka teplé vody se bude konat také v Havířově. Obyvatelé druhého nejlidnatějšího města kraje se budou otužovat ve dnech od pondělí 13. do pátku 17. července.

"Přerušení dodávek tepla proběhne z důvodu plánovaných oprav a údržby na zařízení pro výrobu a rozvod tepla dodavatele primární tepelné energie společnosti Veolia energie ČR, a.s. Vzhledem k technologickým aspektům rozvodné sítě bude tedy systém centralizovaného zásobování teplem plně funkční pro všechny koncové odběratele nejpozději dne 18. 7. 2015," informuje na svých stránkách Havířovská teplárenská společnost. 

(soj, bb)