Mimo provoz je 25 lůžek. Údajně kvůli plánované opravě vodovodu.

Náměstek ředitele nemocnice pro léčebnou péči Radek Sušil Deníku řekl, že oddělení už od loňského roku bojuje s nedostatkem lékařů. Vše začalo odchodem primáře loni v lednu. „Oddělení stále nemá vedoucího. Do výběrových řízení se nám nikdo nehlásí," přiznal Sušil.

Čtěte také: Náměstek Gebauer: Zásahy v krajských nemocnicích budou nutné

Ale problém je daleko svízelnější. „Za poslední rok odešlo, včetně primáře, sedm lékařů. Výpověď ke konci března běží dalším dvěma lékařkám," říká Radek Sušil. Pokud se nepodaří během velmi krátké doby přijmout nové lékaře, nebo pokud lékařky své výpovědi nestáhnou, nevylučuje náměstek pro léčebnou péči úplné uzavřené lůžkové interny. Jedna lékařská posila už se ale možná rýsuje.

Nemocnice se nedostatek aktivní lůžkové kapacity na interně snaží koordinovat se záchrannou službou. Více pacientů hlásí i interní oddělení Karvinské hornické nemocnice, soukromého zařízení na druhé straně města. „Záchrannou službu jsme požádali, aby pacienty z Českého Těšína a okolí vozila do Třince," říká Radek Sušil.

Situací v karvinské nemocnici v Ráji, odkud jeden ředitel řídí i nemocnice v Orlové a Havířově (po nedávné rezignace Josefa Grochola má vše na starost ekonomický náměstek Jiří Matěj – pozn. aut.), se už zabývala zdravotní komise při radě města, jejíž členem je mimo jiných právě Radek Sušil, ale též například ředitel Karvinské hornické nemocnice Tomáš Canibala a také náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer.

A právě na krajském úřadě má v pondělí proběhnout schůzka další schůzka ohledně neutěšené situace v krajské nemocnici v Karviné-Ráji.

Jednou z otázek bude, jak přilákat do Karviné nové lékaře. Nemocnice už nyní nabízí novým lékařům stotisícový náborový příspěvek. „Ani tak ale není zájem. Trochu za to může renomé Karviné. Lidem odjinud se sem nechce. Navíc mladí lékaři dávají přednost práci ve větších nemocnicích," vysvětluje Radek Sušil.

Čtěte také: Exředitel Josef Grochol: Nemocnice jsou jako Titanic, který se řítí na ledovec

Omezení počtu lůžek na interním oddělení avizovala minulý týden také Bohumínská městská nemocnice. Od dubna dočasně sloučí dvě stanice v jednu a ze čtyřiačtyřiceti lůžek zůstane pacientům k dispozici dvaadvacet. Volné prostory plánuje nemocnice od dubna poskytnout Domovu Jistoty, který pečuje o seniory a postižené.

Zbylé dvě části krajské nemocnice (v Orlové a Havířově) jsou, pokud jde o lůžka na interně, relativně v pohodě. „Personálně jsme na interně vyrovnaní, takový problém jako v Karviné naštěstí nemáme," říká náměstek pro lékařskou péči havířovské nemocnice Martin Sedláček. K dispozici je v Havířově na interních stanicích k dispozici 50 lůžek na interně plus 10 lůžek na jednotce intenzivní léče.