„Na pracoviště svážíme vyseparovaný plast a ručně ho vytřídíme. Plastové lahve roztříděné podle barev jsou dále lisovány a odváženy ke zpracovatelům " vysvětluje ředitel společnosti SMO Jaroslav Vaněk.

Na území města Orlové, kde se ročně vyprodukuje až 100 tun plastového odpadu, se v současnosti nachází 105 sběrných nádob. Jsou rozlišeny žlutou barvou s nápisem plasty. Zde lze odložit sešlápnuté pet láhve od nápojů, kelímky, sáčky, fólie, výrobky a obaly z plastů a polystyrén.

Klíčová je spolupráce občanů

Díky dotřiďovacímu pracovišti vzniklo pět nových míst a z finančních prostředků získaných prodejem bude možné nakoupit nové sběrné nádoby na separovaný odpad. Dle Vaňka bylo odpadové hospodářství ve městě léta zanedbávané, ale nyní by se mu mohlo zablýsknout na lepší časy.

„Snažíme se sledovat trendy a také jsme se přihlásili do Sdružení veřejně prospěšných služeb," konstatoval Vaněk s tím, že nejdůležitější je ale spolupráce s městem a především pak se samotnými občany.

Zároveň přiznává, že rezerv v nakládání s komunálním odpadem je ještě více.

„Rezervy máme například ve městě s tříděním bioodpadu. Ve větší míře zatím třídí domkaři formou pytlového sběru, od 2013 je možné bioodpad třídit v některých orlovských domácnostech v bytových zástavbách," vylíčil předseda představenstva Martin Klčo.

Tento projekt se pomalu rozšiřuje na stále větší množství domácností. „O zavedení celoplošného třídění bioodpadu se ale zatím pouze uvažuje, jednalo by se o velmi nákladný projekt," doplnil Klčo.