VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Václav Sciskala: Včelaření je krásný voňavý koníček a je jako droga

Karviná – Včelaření je stále oblíbený koníček, který navíc přináší sladkou odměnu. Václav Sciskala chová včely už téměř 40 let.

17.2.2016
SDÍLEJ:

Václav Sciscala ve svém obchodě s včelími produkty a potřebami pro včelaře. Foto: Deník/Martina Sznapková

„Kdo se včelařením jednou začne, už nikdy sám nepřestane," říká včelař, který vlastní 20 včelstev, což dle jeho slov není mnoho. Profesionál jich musí mít minimálně 200, spíše více.

Jak jste se k včelaření dostal?
To je dlouhá historie. Já jsem se přiženil do včelařské rodiny. Můj tchán byl včelař a já jsem se mu od roku 1978 začal dívat pod prsty. A ten koníček mě natolik pohltil, že se posledních dvacet let včelaření věnuji docela intenzivně. Udělal jsem si i školu učitele včelařství, jezdím po republice a vzdělávám včelaře.

Václav Sciskala je předsedou spolku včelařů Karvinského okresu. Bydlí v Petrovicích u Karviné. Ve svých 65 letech provozuje projedenu včelích produktů a potřeb pro včelaře. O včelaření přednáší ostatním včelařům i široké veřejnosti. Mezi jeho koníčky patří zahrada, rodina a život na vesnici.

Jak je to se včelařením v našem regionu, jaké jsou tady podmínky?
Nedá se říci, že tady dobré podmínky nejsou, ale nejsou dobré pro včelaře profesionály. Velkovčelař potřebuje minimálně 150 až 300 včelstev a k tomu úměrné lány snůškových plodin. A pro takový počet místní lokality dostačující nejsou, neposkytují dostatek včelí pastvy po celý včelařský rok. Ale pro naši potřebu, tj. malovčelaře, jsou na Karvinsku podmínky dobré. Je tady pestrost flóry, spousta zahrádek, kvetoucích kytek, medonosných stromů. Ve městě Karviná je asi 400 včelstev, a to je dle mého názoru optimum pro to, co nám může místní lokalita dát. V okrese Karviná máme 523 včelařů a cca 4000 včelstev.

Co dělá místním včelařům největší problémy?
Ne jen místním včelařům, ale včelařům vůbec, dělají největší problémy nemoci včel. Posledních 35 let se potýkáme se zdolávání varroázy, loni se nám tady objevil včelí mor. Ten se řeší spálením včelstva, zlikvidováním stanoviště a snad se nám to podařilo v loňském roce zvládnout. A také probíhá civilizační proces a chemizace zemědělství. Včely, které opylují chemicky ošetřené plodiny, zemřou. To jsou zásadní problémy pro včelaře nejen na Karvinsku, ale v celé Evropě. A potom tu je jeden civilizační problém, a to jsou krádeže volně stojících úlů v lesích a u polí.

Je pravda, že včelstev ubývá?
Včel každoročně ubývá, mezní situací je zima. Ale včelaři v průběhu sezóny včelstva rozmnožují, takže můžeme říci, že možná celosvětově včelstev ubývá, ale netýká se to přímo České republiky. U nás jsou lidé moudří a umí si stavy včelstev udržovat. Včelařů možná ubývá, protože je to koníček vesměs starších lidí, ale máme mezi sebou i hodně mladých lidí, kterým není jedno, jak to vypadá s životním prostředím. Takže budoucnost bych tak černě neviděl.

Kolik žihadel dostanete?
Už je ani nepočítám. Já myslím, že včelaři už jsou vůči včelímu jedu natolik imunní, že kdyby na jaře nedostali žihadlo, tak by z toho onemocněli. Žihadlo je zdravé, ze začátku opravdu mohou například otékat ruce, ale časem takové příznaky zmizí.

Jste předsedou spolku včelařů Karvinského okresu, kolik členů máte a jsou mezi nimi i ženy? Jak jste na tom věkově?
Máme 523 členů, pak je tady i pár neorganizovaných jedinců, takže tady máme kolem 530 chovatelů včel. Karviná jako základní organizace má asi 60 členů, a to je třetina z počtu, jaký byl, když já jsem se včelařením začínal. Ženy mezi námi jsou, dokonce i mladé ženy. Muži sice převládají, ale ženy se toho nebojí. Věkový průměr se pohybuje kolem 60 let, a i když mezi nás přichází mladí lidé do 30 let, tak ta většina stárne a věkový průměr je prostě takový, jaký je. A tak to je už posledních padesát let. Pořád je to stejné, přijde pár mladých, ale mezitím další zestárnou.

Je pravda, že je lepší jíst med od včelařů z našeho regionu?
Je to opravdu tak. Potravináři říkají, že člověk by měl jíst potraviny svého regionu, své zeměpisné šířky. A tím regionem je okruh 300 až 400 kilometrů. Organismus je navyklý na potraviny daného místa. Takže ano, exotické medy ochutnejme, ale jako trvalou potravinu bychom měli užívat produkty místní. Nabádám lidi, aby si kupovali med od svého včelaře, protože od něj budou mít stoprocentní kvalitní med. V medu jsou pylová zrnka rostlin zdejšího prostředí a naše tělo reaguje na pyly. Organismus se místními potravinami vybavuje proti různým alergiím. A je to tak nastavené geneticky po staletí.

Koupil byste si med v supermarketu?
Určitě ne, ani jsem si ho nikdy nekoupil. Vždyť na etiketě je napsáno, že je to med z ČR, EU a mimo EU, na jedné kilové, nebo půl kilové sklenici. Tak prosím vás, co je to za matlaninu? To není med, já tomu říkám „nemed". A vidíme i ty aféry firem, které míchají medy, nacházejí se v nich antibiotika. Oni to zkrátka patlají, koupí levně, smíchají, prodají draze. Najděte si svého včelaře a budete mít jistotu, že budete mít kvalitní med.

Čím to je, že med od včelaře časem krystalizuje, ale med ze supermarketu zůstává stále tekutý?
Je to dáno tím, z čeho med je. Známka pravosti medu je právě krystalizace. Každý pravý med zkrystalizuje. Některé medy dřív, třeba květový, medovicové medy později. Tam je nastavená otázka glukózy, fruktózy. V supermarketech míchají různé druhy medu a neštěstí je to, že lidé chtějí tekutý med. A on by jim v těch regálech zkrystalizoval, takže med přehřejí. Med, když se jednou přehřeje, zůstane pořád tekutý, ale už je z něj bohužel jenom sladilo, v medu jsou zničené všechny enzymy a hodnoty, ale je tekutý.

Autor: Martina Sznapková

17.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.
1

Mladík užil na svobodě několik letních dní a už zase dýchá károvaný vzduch

Klimkovický tunel. Ilustrační foto.
14

Komplikace pro všechny! O víkendu se uzavře klimkovický tunel

Právě jsme se narodili, podívejte se na fotogalerii miminek

Karvinsko - Podívejte se na miminka, která se narodila v posledních dnech na Karvinsku.

Senioři projdou malou „policejní akademií“

Jak se chovat při pouličním přepadení, jak správně použít pepřový sprej, ale také jak se nenechat napálit třeba takzvanými šmejdy, ale i základy první pomoci či procvičování paměti.  

Řidič se lekl psa a srazil semafor

Nečekaný pohyb psa na chodníku u cesty vylekal ve čtvrtek ráno šoféra, který pak zboural semafor u přechodu v karvinské části Louky. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění.

Havířov zdravotní střediska prodávat nebude

Zdravotní střediska, která jsou po někdejším převodu z kraje v majetku města, havířovská radnice prodávat nebude.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení