První bezplatná karta na cestování hromadnou dopravou, tzv. „Odiska“, kterou v rámci projektu Zaměstnanecká mobilita poskytl městům Karviná, Orlová a Havířov Moravskoslezský kraj, našla svou majitelku. Je jí čtyřiadvacetiletá absolventka Obchodně-podnikatelské fakulty Slezské univerzity Nikola Hanáková, která bude díky ní moci po celý rok zadarmo dojíždět do práce.

„Po promoci na fakultě jsem si v okolí hledala práci. V Karviné, kde momentálně bydlím, však moc pracovních příležitostí není, a tak jsem zaměstnání nakonec našla v Ostravě u firmy Innogy,“ vysvětlila Nikol.

„Musela jsem se rozhodnout, zda se do Ostravy za prací přestěhuji, nebo budu z Karviné dojíždět. Pak jsem objevila zmiňovaný projekt a nabídku kraje získat bezplatnou kartu na cestování hromadnou dopravou. Takže můžu zůstat doma,“ dodala s úsměvem první žadatelka a majitelka karty.

Projekt Zaměstnanecká mobilita, který má pomoci zastavit odliv lidí z našeho regionu a umožnit lidem žijícím v oblastech s nejvyšší nezaměstnaností dojíždět do práce mimo bydliště zadarmo, odstartoval začátkem září. Veškeré informace o něm lidé naleznou na webových stránkách kraje nebo na městských radnicích.

Evropský týden mobility v Havířově.
Děti si mohly vyzkoušet, jak vypadala doprava v minulosti