A kam vánoční strom vyhodil ideálně? „Do sběrného dvora," shodují se zaměstnanci firem zabezpečujících pořádek ve městech. Zároveň ale přiznávají, že cestu s vysloužilým stromem do sběrného dvora váží jen málokdo, a tak přidávají vozy, pořádají speciální svozy, a také využívají pomoci pracovníků veřejně prospěšných prací.

V Českém Těšíně již první svoz vánočních stromků proběhl v minulém týdnu, další přijde na řadu právě dnes. Ve městě ještě proběhnou svozy dva, a to 20. a 27. ledna. Použité vánoční stromky pracovníci sesbírají, poté je svozová firma odváží a shromažďuje na sběrném dvoře. Tam se stromky zpracují na drtiči dřeva, drobné kousky se pak používají například při výrobě kompostu.

V Karviné začali se svozem vánočních stromků od popelnic a kontejnerů už v minulém týdnu.

„Stromky svážíme každý den spolu s běžným odpadem. Běžně jezdí pro odpad dva vozy, od minulého týdne jsme přidali jedno auto navíc právě kvůli svozu stromků," říká vedoucí provozovny odpadů karvinských technických služeb Michal Bartečko.

Rozdrtit a na kompost

Tento odpad od pátku svážejí také v Bohumíně. „Stromy svážíme a drtíme je, poté se odváží do kompostárny. Se svozem jsme začali v pátek, dnes jsme začali stromy drtit," sdělil mistr odpadového hospodářství bohumínského BM servisu Stanislav Musiol.

V Havířově probíhá svoz vánočních stromků v režii veřejně prospěšných prací. Tito pracovníci objíždějí místa, kde lidé tento odpad zanechávají a stromy svážejí. V Orlové vše zvládají při běžném provozu, kdy třikrát týdně s běžným odpadem svážejí i hrubý odpad kolem kontejnerů.

Více stromků

Podle zkušeností lidí z technických služeb bylo přitom nyní v domácnostech více živých stromků, než o minulých Vánocích.

„Za minulý týden jsme svezli asi tunu tohoto odpadu a už dnes se ukazuje, že tento týden toho možná bude ještě více," říká například Michal Bartečko z Karviné, jehož zkušenost potvrzují také jeho kolegové z Českého Těšína.