Toalety stojí v těsné blízkosti náměstí Republiky, za prodejnou Labužník. Místo nebylo vybráno náhodou. Náměstí je nejrušnějším místem ve městě, kde se konají akce pro širokou veřejnost. Toalety byly postaveny v dosahu kamery městské policie a samozřejmě tam, kde je bylo možné napojit na elektrickou energii, vodu a odpad. Původně se uvažovalo, že za použití se bude platit 10 korun, radní však schválili poloviční sazbu.

„Celoročně využitelný objekt splňuje požadavky na plně automatický a bezbariérový provoz, což ocení zejména imobilní občané, kteří sem budou moci vstupovat bezplatně pomocí euroklíče. Vstup pro veřejnost zabezpečuje mincový automat. Po úhradě pětikoruny mohou lidé použít veřejné WC prakticky kdykoli," vysvětlila mluvčí havířovského magistrátu Eva Wojnarová.

Objekt je rozdělen na tři části. Větší společné toalety pro ženy a vozíčkáře, menší pro muže a technické zázemí bez přístupu veřejnosti.

„Nové toalety zaručují snadnou údržbu a vysokou hygieničnost danou jejich konstrukcí a použitými materiály. Objekt má automatické regulovatelné vytápění, automatické osvětlení při vstupu a spláchnutí včetně, odvětrání po odchodu, protiskluzové podlahy a další provozní přednosti nevyjímaje veškeré vybavení nutné pro použití toalet imobilními občany," dodala mluvčí.

Výrobce tvrdí, že speciální je také osvětlení, které ztěžuje aplikaci drog narkomanům. Toalety by měly být odolné i vůči vandalům. Obkladové materiály by měly jít omývat i od fixů a barev sprejerů. Zařízení je konstruováno proti nešetrnému zacházení i hrubému násilí a odolávat by mělo i pokusům o krádež jednotlivých součástí.

Důraz se kladl i na bezpečnost uživatelů. Po vhození mince systém odpočítává čas, po jehož uplynutí se magnetický zámek vypne a dveře pak lze otevřít. Při použití euroklíče, který mohou při zásahu použít i záchranáři, je interval prodloužený, protože se u invalidů předpokládá delší pobyt. V případě nevolnosti mohou lidé uvnitř toalet spustit nouzovým tlačítkem alarm.

„Systém toalet brněnského výrobce je původem z Německa a osvědčil se především na místech s velkou frekvencí provozu, kterým centrum Havířova bezezbytku je. Výrobce zaručuje dlouhou životnost celého systému bez nároku na opravy. Systém má za sebou 35 let fungování a zaznamenal více než 6 tisíc instalací po celém světě. V ČR mají podobné toalety například Kopřivnice, Brno, Jablonec nad Nisou, Velké Meziříčí nebo Přerov," doplnila mluvčí Wojnarová.

Hodně diskutovanou je cena 3,6 milionu korun. „Vedle samotného objektu a použitého automatického systému zahrnuje také přípravu terénu včetně základové desky, ochranu stávajících inženýrských sítí, provedení vodovodní a kanalizační přípojky a přístupového chodníku. Město ve skutečnosti zaplatilo 3 miliony, protože uplatnilo odpočet DPH v rámci své ekonomické činnosti. Samoobslužné toalety jsou navíc z dlouhodobého hlediska úsporou udržovacích a dalších nákladů levnější než toalety s trvalou obsluhou," řekla mluvčí.