„Bytů k pronájmu je dost, ovšem bytů ke koupi začíná být mírný nedostatek," říká Gabriel Boháček z Realitní a investiční skupiny Sting. Dokumentuje to statistikou: přibližně polovina klientů Stingu chce koupit právě byt, třetina shání dům a zbylí se ptají na pozemky, na kterých by mohli stavět.

Situace, kterou makléři signalizují, je pochopitelná. Po privatizaci obecních bytů, která proběhla v Karviné a Orlové okolo let 2009 a 2010, byl trh s byty časem až přesycen. Ovšem Bohumín a ani Havířov městské byty ve velkém neprodávaly, stejně jako bývalé byty OKD spravuje stále jedna velká firma - dříve RPG, aktuálně Residomo.

Nedostatek volných bytů k pronájmu přiznává i mluvčí společnosti Residomo Kateřina Piechowicz.

„Situace se různí podle lokalit. Například v Ostravě či Frýdku-Místku nemáme prakticky žádné volné byty, protože poptávka výrazně překračuje nabídku. Zájemcům však můžeme nabídnout bydlení v Havířově, Orlové či Karviné za mnohem příznivější ceny," říká Kateřina Piechowicz.

Cizinci nacházejí dočasný azyl ve středisku v Havířově-Dolní Suché.
V Havířově se opět jednalo o uprchlících a jejich pobytu ve městě

V Karviné či Havířově jsou byty k pronájmu, ovšem zájem lidí se odvíjí také od lokality, v níž se byt nachází.

„Například v Karviné je jedním z takových míst městská část Nové Město," říká realitní makléř Michal Lesňák z Flexi Reality.

Místo je sice zastavěno příjemnými cihlovými domy s prostornými a krásnými byty. Zájemce ale zároveň odrazuje zanedbaný vzhled čtvrti i to, že zde žije velká část sociálně slabších obyvatel.

„To z Nového Města dělá jednu z nejméně vyhledávaných lokalit pro koupi bytů ve městě," dodává makléř. Podobné je to v Havířově na tzv. starém Šumbarku.

Podle realitních makléřů lidé nejčastěji shánějí byt 3+1 o výměře cca 65 metrů čtverečních. Kolik za něj dáte, záleží na tom, zda je v původním stavu či po modernizaci, způsobu vlastnictví a právě v jaké se nachází lokalitě.

Ilustrační foto.
Konec s vykazováním problémových lidí z území měst a obcí