V Českém Těšíně zřejmě někdo opět nabízí peníze za to, jste-li ochotni dát u voleb hlas určité straně.

Pro tento způsob boje o hlasy voličů se vžil termín kupčení s hlasy a podle některých svědků se podobné nabídky šíří prostřednictvím Facebooku v diskuzní skupině Český Těšín. Informace s nabídkou 200 korun za hlas sdílel uživatel označený jako Dave Lendl.

„Zmínil se mi o tom jeden můj známý, který s ním sdílel nějaké další informace," napsal rovněž na sociální síť Facebook místostarosta Českého Těšína a šéf tamní ČSSD Petr Procházka.

Zároveň tam zveřejnil také fotokopii protokolu o trestním oznámení, které toto pondělí podal na státním zastupitelství v Karviné. „Bylo mou povinností zjištěné skutečnosti oznámit orgánům, které mohou pomoci najít iniciátora možného skupování hlasů," řekl Procházka.

Bude hůř?

Podle něj nelze vyloučit, že to je teprve začátek specifického volebního boje, který se ve městě rozhořel při minulých komunálních volbách před čtyřmi lety. Právě kvůli neregulérnosti voleb nařídil soud na podzim 2010 jejich opakování.

Sociální demokraté v obavách o regulérnost voleb dokonce před časem oslovili zástupce nevládní organizace Transparency International, jejímž posláním je mapovat stav korupce v České republice, aby na dny komunálních voleb vyslala do města své zástupce, kteří by dohlídli na jejich regulérnost. To však zástupci TI odmítli.

„Na tuto nabídku jsme nijak nereagovali. Obecně Transparency International účast ve volebních komisích, zvláště na pozvání, odmítá," řekl Deníku právník této organizace Petr Leyer.