Obec, která jej před lety získala do svého majetku, jej už dlouho nabízí serióznímu zájemci, který by jej opravil a našel pro celý areál využití. Stále však neúspěšně.

„Už jsme zažádali o vynětí objektu ze seznamu památek, protože jakmile se nějaký potenciální zájemce dozví, že se jedná o kulturní památku, jeho zájem rázem opadá," řekl starosta Chotěbuze Martin Pinkas.

Rekonstrukce památkově chráněného objektu se totiž investorovi značně prodraží. Podle starosty už nějací zájemci byli, nicméně stav zůstáva nezměněn. Odpověď z ministerstva kultury stran vypsání ze seznamu památek obec zatím také nemá.

Národní památkový ústav v Ostravě zámek stále vede jako jednu z nejohroženějších nemovitých památek. Popis stavu? „Budova je v havarijním stavu. Ze zdí rostou stromy, chybí část oken a dveří, krov je zničený, propadají se podlahy, zdivo z cihel je velmi zavlhlé. Opraveny jsou jen věž a brána." Podobně jsou na tom i jiné historické objekty v regionu. Příkladem je zámeček v Havířově-Životicích, který není v ideálním stavu, ale je obývaný a v soukromých rukou. Lepší budoucnost naopak čeká rychvaldský zámek, který před několika lety koupil ostravský podnikatel Pavel Šmíra. Jeho několik let trvající oprava se blíží ke zdárnému konci. Majitel chce objekt a areál propůjčit ke kulturním účelům, chce tam zřídit galerii, restauraci a minipivovar.

Čtěte také: 

Zámkům vdechují život soukromníci
Památky chátrají. Majitelům nestačí peníze na opravy
Dalšímu zámku v regionu hrozí zánik v rozvalinách
Ohrožené památky: Jaká bude jejich budoucnost?
Zámecká brána získává nový háv