O možných investicích už prý Zaorálek před několika dny jednal s 1. místopředsedou vlády Čínské republiky.

„Do konce tohoto měsíce předáme čínské straně podrobné podklady, které se týkají kraje a speciálně Karvinska. V mých očích je Čína velmi seriózní potenciální investor, a pokud tato první jednání budou úspěšná, chceme Číňanům nabídnout možnost strategické investice v Moravskoslezském kraji, potažmo na Karvinsku," řekl ministr zahraničí.

V Karviné se Zaorálek mihnul coby doprovod návštěvy premiéra Bohuslava Sobotky, který navštívil Karvinou, Orlovou a Frýdek-Místek.

Proč právě Čína? Podle Zaorálka jsou nejčastějšími investory v ČR Japonsko, Německo, Jižní Korea a USA a vláda chce zkusit i jiné možnosti investic.

Investor z Asie

„Místopředseda čínské vlády mi slíbil, že nad touto záležitostí převezme osobní dozor, aby se česká nabídka posoudila a vyhodnotila. Každopádně z toho nechci dělat velké závěry, ale pro mne je to konkrétní výstup z posledního setkání na česko-čínském obchodním fóru, které nedávno proběhlo v Praze," řekl Zaorálek.

Podle něj přivézt do země investora nejen z daleké Asie, je dlouhá a namáhavá cesta, která předpokládá výbornou spolupráci města, kraje a vlády a samozřejmě toho druhého partnera. „Jásat předem je ošemetné, ale mohu potvrdit, že na tom pracujeme a je to pro nás jedna z priorit," dodal.

Potvrdil, že při jednáních s čínskou stranou skutečně přímo zaznělo, že připravovaná průmyslová zóna Nad Barborou u Karviné je lokalita, která by pro Číňany mohla být vhodná. „Od moravskoslezského hejtmana Nováka vím, že by mohla čínské straně odpovídat, protož jejich požadavky jsou docela rozsáhlé," tvrdí ministr zahraničí.

Do Číny na podzim

Přesvědčovat Číňany, aby investovali v Česku a budovali tady evropské pobočky svých firem, bude i český prezident Miloš Zeman, který do Číny poletí na podzim.

Předpokládám, že i pan prezident bude mít agentu technologicko-průmyslových zóny ve svých podkladech pro jednání s čínskou stranou.

A dalším českým vyslancem bude v Číně i premiér Sobotka, jehož cesta do Asie se připravuje na jaro příštího roku.

„Bude se tam mluvit o tom, jak vypadá příprava možných investic tady v Česku pro čínské firmy, upřednostněn bude Moravskoslezský kraj. A samozřejmě připravené lokality. Zóna Nad Barborou bude v katalogu, který se bude prezentovat v Číně na jaře," řek Sobotka, který za další impuls rozvoje obchodu považuje zprovoznění přímé letecké linky z Číny do Prahy.