Zdroj: Deník/Libor Běčák

Porod byl ohlášen před 19. hodinou. Z toalet restaurace MG Bierhaus na náměstí Republiky se začal ozývat křik ženy. Když lidé zjistili, že tam žena právě rodí, přivolali záchrannou službu. Její posádka byla ještě v době jízdy k místu zásahu informována o tom, že dítě už je narozené. Zdravotníci tak porod dokončili, když se postarali o maminku i novorozence. Oba pak byli převezeni do nemocnice. 

Místo porodu jistili policisté z místního okrsku. "Záchranná služba nás požádala o asistenci u pacientky, která rodila na toaletě. Zprvu k sobě totiž nikoho nechtěla pustit. Naši policisté pak záchranářům zajistili klid při práci a následném transportu maminky a dítěte k sanitce," řekla policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

"Dítě bylo porozeno ještě před příjezdem naší posádky. Ta na místě ošetřila 36letou maminku a i s dítětem ji transportovala do Městské nemocnice Ostrava-Fifejdy," informoval o zásahu mluvčí moravskoslezské záchranné služby Lukáš Humpl. 

Jak dále mluvčí uvedl, všechny sanitky záchranné služby v kraji mají ve výbavě porodní balík, aby byly posádky schopny provést náhlý porod v terénu. "Máme také jednu sanitku, která je vybavena inkubátorem, kterou využíváme spíše pro plánované převozy," uvedl Humpl. 

Rodit pomáhala servírka

Zdroj: Deník/Libor Běčák

Úspěšnému narození dítěte pomohla servírka, která slyšela ženu křičet. Po servírce také chlapeček nese jméno. "Paní šla na toaletu a za chvíli jsem slyšela nějaký křik. Když jsem přišla, byl už porod v běhu. Volala jsem záchranku a současně pomáhala ženě rodit. Uklidňovala jsem ji. Hlavička už byla venku a za chviličku celé miminko. Byl to takový zvláštní pocit. Sama děti nemám a tohle na mě zapůsobilo. Chlapeček by se měl jmenovat Michael a i s maminkou by měli být v pořádku, což jsme rádi," řekla Michaela Sobolová.

Jak Deník zjistil, hrdí jsou na svou kolegyni také spolupracovníci z restaurace MG Bierhaus, kde se porod odehrál.  

Protože se dítě narodilo předčasně, minimálně o čtyři týdny dříve, bylo převezeno na specializované lékařské pracoviště Městské nemocnice Ostrava. "Vzhledem k tomu, že se dítě narodilo ve 34. týdnu, rozhodla se posádka záchranné služby, že jej převeze k nám, na naši Jednotku intenzivní péče pro nedonošené děti. Chlapeček váží 2400 gramů. Je v pořádku, stejně jako jeho maminka," potvrdila mluvčí nemocnice Magda Otáhalová. 

Porody v terénu jsou výjimečné

Jak Deníku potvrdila primářka dětského a novorozeneckého oddělení havířovské nemocnice Dagmar Barnetová, novorozenců z porodů mimo nemocnici nebývá mnoho: "Jedná se skutečně spíše o výjimky. U nás v Havířově jde ročně tak o dva až tři případy a zpravidla jde o domácí porody."