Podle radních a zákonodárců je to jeden ze způsobů, jak zastavit šíření sociálně nežádoucích jevů, a také nástroj v boji proti obchodníkům s chudobou, kteří draze pronajímají byty lidem na sociálních dávkách.

Ghetto (ilustrační snímek)
Obce brzy vyhlásí zóny bez dávek na bydlení. Hrozí řetězová reakce

Jedním z měst, které nového ustanovení v zákoně o hmotné nouzi využije, bude i Bohumín, kde začnou platit hned tři takové zóny.

„Jedná se o oblast ohraničenou ulicemi Čs. Armády, Nádražní a 9. května, o dům číslo 267 na ulici 9. května, o oblast ulice Tř. Dr. E. Beneše s přilehlými domy a o ulice Jeremenkova a Příční. Ve všech třech oblastech se soustředí vysoký počet osob bez stálého zaměstnání a je zde zvýšen výskyt sociální nežádoucích jevů, zejména porušování veřejného pořádku, časté přestupky a nepříznivé vlivy působící na děti,“ vysvětluje mluvčí bohumínského magistrátu Jana Končítková s tím, že kdo se do těchto oblastí nově přistěhuje, bude si muset na nájem a energie vydělat sám.

„Město tak bude moci alespoň částečně zabránit mrhání státními penězi, ke kterému při vyplácení doplatku na bydlení dochází. Peníze totiž často končí v kapsách soukromých provozovatelů ubytoven.Vždyť zatímco obvyklé měsíční náklady na bydlení v městském bytě jsou pro čtyřčlennou rodinu v Bohumíně zhruba 6 tisíc korun, v soukromých ubytovnách pro sociálně slabé je to téměř dvojnásobek,“ doplňuje Končítková.

Její slova potvrzuje i Tomáš Hanzel, primátor Karviné, která se v nejbližších dnech chystá na území města vyhlásit dvě takzvané „bezdávkové“ lokality.

„Skvělý je jakýkoli nástroj, který nám dává jasnou možnost ochránit slušné občany před zneužívači sociálního systému, kteří otravují život lidem okolo. Dvě takzvané „bezdoplatkové“ zóny na území města budeme schvalovat ještě v srpnu,“ přibližuje situaci primátor.

Jednou z vybraných lokalit bude podle něj ubytovna Mašinka u hlavního nádraží, kde si lidé a cestující stěžují na nepořádek a hluk, druhou by pak měla být jedna z menších ubytoven v Novém Městě.

PROBLÉMOVOST MUSÍ POTVRDIT POLICISTÉ

Hanzel však dodává, že vyhlásit takovéto zóny nelze bez potvrzení problémovosti lokality ze strany státní a městské policie či sociálního odboru.

„Opatření nelze vyhlásit bez potvrzení toho, že situaci v dané oblasti řeší strážnící či že zde zasahovala státní policie. Zákon to chce černé na bílém. Naším cílem a cílem zákona je pak vytlačit co nejvíce sociálně nežádoucích jevů z města pryč,“ doplnil primátor s tím, že další možná místa si Karviná prověřuje.

Využít nových možností v boji proti rozrůstání ghett chtějí v nejbližší době spolu s Bohumínem a Karvinou i další místní samosprávy z Karlovarského, Ústeckého či Olomouckého kraje. Například středočeské Kladno se pak rozhodlo pro zcela radikální krok a zónu zákazu doplatku na bydlení vyhlásilo plošně na celém území města.

„Vzhledem k situaci v našem městě je pro mne naprosto nepřijatelné jediné místo, kde bych tyto nové obyvatele chtěl přivítat. Proto jsme využili zákonnou možnost, jak dalšímu přísunu a pobytu takových osob v Kladně zamezit,“ uvedl před časem médiím kladenský primátor Milan Volf.

Naopak podle odpůrců z řad nevládních organizací se těmito „bezdávkovými“ zónami problém nijak nevyřeší a povede pouze k vytváření sociálně vyloučených lokalit na jiných místech.

Pavla Krůčková

Natáčení silvestrovského programu TV Šlágr v Karviné.
Karvinský zimák vzali útokem senioři. TV Šlágr tam natáčel silvestra