Ještě z budovy českého Senátu odcházel Mike Pompeo jako vítěz. Jeho slova o tom, že Západ se musí společně postavit hrozbě komunistické diktatury v Číně a putinovského Ruska, mu vysloužila po jeho projevu velký potlesk. „Rusko se snaží podkopávat vaši bezpečnost dezinformacemi či kyberútoky. Ještě větší hrozba je ze strany čínské komunistické strany, snaží se změnit vývoj ve světě,“ uvedl Pompeo. Od předsedy Senátu Miloše Vystrčila, jehož cestu na Tchaj-wan plně podpořil, dostal zlatý klíč k Senátu.

Ani Dukovany, ani 5G

Na závěr návštěvy čekala Pompea „zdvořilostní“ schůzka s prezidentem Zemanem. V oficiálním komuniké se i Hrad snažil vyzdvihnout nekonfliktní témata – podporu Izraele, nebo boj proti islámskému terorismu.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo vystoupil 12. srpna 2020 v Senátu Parlamentu ČR v Praze
Rusko podkopává evropské demokracie, řekl Pompeo. Věří ale ve zlepšení vztahů

Závěr zprávy Hradu ale naznačil rozdílné pohledy. „Pokud jde o Rusko a Čínu, prezident republiky při setkání zdůraznil, že jeho politika je vedena pragmaticky ve směru ekonomické diplomacie, nikoliv zájmy jinými.“ Mnohem sdílnější než mluvčí Hradu Jiří Ovčáček byl pro IDNES premiér Andrej Babiš.

Oproti tiskové konferenci ve Strakově akademii, kdy stál vedle Pompea, výrazně změnil tón. A přejal Zemanovy postoje. O kyberútocích z Ruska a Číny prohlásil, „pro nás to není podstatné“. „Co se týče tendrů na 5G, nemáme v tomto směru ještě žádné rozhodnutí,“ dodal Babiš a odmítl, že by Česko už z tendrů vyřadilo podle mínění USA nebezpečnou čínskou společnost Huawei.

Babiš také dodal, že nelze (prý kvůli EU) vyřadit Rusy z tendru na dostavbu Dukovan. Zeman měl podle Babiše před Pompeem prohlásit, že „není žádným agentem ani Číny, ani Ruska“. „Já i český prezident bojujeme především za české zájmy,“ dodal Babiš.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček navštívil v úterý 11. srpna 2020 společně s ministrem zahraničních věcí USA Mikem Pompeem Plzeň. Během návštěvy položili věnce k památníku Díky, Ameriko!
OBRAZEM: Muzeum, pocta vojákům i návštěva pivovaru: Mike Pompeo navštívil Plzeň

„Na první pohled vypadalo jednání s Pompeem více jako shoda, ale problém nastává, když dojde na konkrétní kroky, třeba sítě 5G,“ říká k Pompeově cestě profesor Petr Kratochvíl z Ústavu mezinárodních vztahů.

Andrej Babiš ale nemá podle politologa  Petra Justa z Metropolitní univerzity moc na vybranou. „Jeho vláda je závislá jednak na KSČM a jednak na prezidentovi, kteří tento postoj k Rusku a Číně nesdílejí,“ uvedl pro ČTK.