Nikoho s covidem tam nejspíš ani nenapadne chodit dát do práce. Nemá k tomu totiž důvod, o žádné peníze by tím nepřišel. Trápit ho může nanejvýš to, že bude zavřený doma, to už se ale, na rozdíl od pádu do dluhové pasti, dá snadno přečkat.

Situace v českých regionech je výrazně horší, než v těch německých. Dokazuje to aktuální srovnávací mapa.
Česko děsí sousedy. Nově nakažených je u nás devětkrát víc než v Německu

„V případě dočasné pracovní neschopnosti, ať už z důvodu covid-19 nebo pro jinou nemoc, obdržíte od zaměstnavatele po dobu šesti týdnů náhradu mzdy v plné výši, pokud váš pracovní poměr trval nejméně čtyři týdny.“ To sděluje český Úřad práce přeshraničním pracovníkům, kteří pracují v Německu.

Pro nás, kteří pracují v Česku, má ale mnohem pochmurnější zprávu: „Náhrada mzdy je vyplácena ve výši 60 % průměrného výdělku a proplácejí se pouze pracovní dny, případně svátky, připadají-li na pracovní den.“

A tak v zemi, kde celá třetina domácností žije z ruky do pusy, protože nemá na to, aby si něco naspořila, radši chodí skoro polovina obyvatel s příznaky covidu dál do práce a ti nakažení přestali hlásit rizikové kontakty.

Nevládne už Babiš, ale covid

Odpověď na otázku, jestli kvůli jednomu pozitivnímu testu přijdu na dva týdny o téměř polovinu příjmů a do povinné karantény pošlu všechny své kolegy v práci a dostanu je do stejné situace, není na dlouhé přemýšlení.

Volba to snadná není, pro miliony lidí to je ale ekonomická nutnost. A zodpovědnost za to jde jednoznačně za vládou, která výši nemocenské ani náhrady karantény pro pracující za celou dobu pandemie, naléhání opozice navzdory, nezvýšila.