Doznívání covidové epidemie, nedostatek součástek potřebných pro smontování vozů a také válka Ukrajině. To jsou hlavní důvody, kvůli kterým se i loni prodalo v Česku méně nových vozů než v předcházejícím roce. Přesně bylo v roce 2022 zaregistrováno do provozu 192 087 nových osobních automobilů, což je o 7,15 procenta méně než v roce 2021. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Na to, jaké konkrétní modely nejvíce uspěly, se můžete podívat do fotogalerie.

Lidé opět chtěli nejvíce modely s tvary SUV (jejich podíl činil 44,6 procenta), následovaly kombíky (20,8 procenta) a hatchbacky společně s liftbacky (16,1 procena).

Pořadí značek není moc překvapivé. První příčku s podílem téměř třetiny drží Škoda Auto, Hyundai se přiblížila na dohled metě 10 procent. Následují Volkswagen, Toyota, Kia, Dacia, Ford, Mercedes-Benz, Peugeot a BMW.

Dacia Sandero Stepway nyní vypadá opět o něco lépe
Test Sandera Stepway: Nové logo a motor povznášejí malou Dacii o level výše

Nafta už zvolna upadá v zapomnění. Tankuje se jen do necelé čtvrtiny ze všech prodaných vozů. Naopak podíl zážehových motorů je přes 66 procent.

Prodeje elektromobilů v loňském roce sice stouply meziročně o 47 procent, ale jejich podíl na trhu je stále jen dvě procenta. Vyplývá to z čerstvé statistiky Svazu dovozců automobilů s celkovou bilancí trhu s novými vozidly v Česku a rok 2022.

V samotném prosinci se u nás prodalo 289 kusů plně elektrických osobních automobilů, což znamená podíl na celkovém trhu 1,99 procenta. Nejlepší značkou byl tentokrát Volkswagen, který tak výjimečně předčil Škodu.

LPG před elektřinou

Ovšem v celkové roční bilanci je situace obrácená. Během roku 2022 Škoda zaregistrovala na tuzemských úřadech do provozu téměř 1300 elektromobilů, Volkswagen 448, Tesla a Hyundai úplně stejné číslo (298). Alespoň sto bateriových elektromobilů dokázaly svým zákazníkům předat během uplynulého roku ještě značky BMW, Dacia, Kia, Mercedes-Benz, Peugeot a Volvo.

Zajímavé je, že z jednotlivých typů alternativních pohonů jsou u nás elektromobily až na druhém místě. Předčila je totiž vozidla s motory umožňujícími spalování LPG.

Lidé si stále nejvíce kupují automobily s šedým lakem (29 procent), následuje bílá barva, dále modrá, červená, černá, oranžová a zelená.

Renault Austral - nový typ
Příval nových SUV v roce 2023 ustane. Přijdou náhrady současných nebo elektrická

Pro ty, kteří si chtějí kupovat v nejbližších měsících nové auto, máme příznivé zprávy. Jak specialisté z poradenské organizace PWC, tak i zástupci značek se shodují, že čekací doby by se měly zkracovat. Jednak díky zlepšující se situaci ve výrobě a jednak kvůli lehce ochabující poptávce. „Očekáváme, že se bude situace v letošním roce nadále stabilizovat. V pořadnících máme stále vyšší desetitisíce zákaznických objednávek, které znamenají podnikatelskou stabilitu pro nás i naše autorizované partnery,“ říká Jiří Maláček, vedoucího českého zastoupení automobilky Škoda Auto.

Zajímavým faktem je, že zatímco osobních automobilů se loni prodalo méně, prodeje motocyklů se zvýšily. Zákazníci si jich koupili přes 25 000 kusů.