Tak už zase balíme. Tímhle povzdechem se s příchodem sychravých podzimních dnů loučívá se svou chalupou ve Šluknovském výběžku Milan. „Letos jsme sezonu začali kvůli nouzovému stavu mnohem dřív a strávili tu vlastně skoro celé jaro a léto,“ přiznává. Stejně jako jiní chataři a chalupáři během let svůj rekreační objekt i přilehlý pozemek přizpůsobil tak, aby tu o víkendech, svátcích a letních prázdninách pohodlně mohla přebývat celá jeho rozvětvená rodina. O to náročnější ovšem pak bývá příprava na zimu, kdy dům zůstává opuštěný.

S nadcházejícím podzimem nás na zahradě čeká spousta práce.
Je čas na podzimní úklid na zahradě. Speciální péči potřebuje trávník i stromy

Titulní strana magazínu HobbyZdroj: deníkBěhem uplynulých zimních měsíců neobydlená chalupa přestála několik vpádů hlodavců i poškození střechy tíhou sněhu. „Zazimování je náročná akce. Každé opomenutí může mít s příchodem jara ničivé důsledky. V našem případě to ale také znamená logistickou operaci, během níž musíme odvézt řadu spotřebičů, kterých je rok od roku víc, o potravinách a dalších věcech nemluvě. Navíc musíme pořádně zabezpečit ty, které zde ponecháme,“ konstatuje s povzdechem.

V první řadě byste měli před příchodem zimy vypustit všechna potrubí a odčerpat vodu z nádrží. Teploty pod bodem mrazu způsobují, že voda v potrubí, čerpadlech či nádržích zamrzá, pomalu se rozpíná a zvětšuje svůj objem. Výsledkem mohou být zničené topné systémy, popraskané radiátory nebo zamrzající vodoměry s částí rozvodů. K tomu připočtěte ještě škody, které způsobí voda vytékající z popraskaného potrubí ve chvíli, kdy rozmrzne.

Celý článek čtěte ve čtvrtečním magazínu Hobby, který je součástí regionálních Deníků.

Ochrana v daném případě nesouvisí s čínskou nákazou, nýbrž capsaicinem, dráždivou silicí v chilli papričkách, z nichž v kuchyni u Gastona dělají omáčky a jiné pochutiny.
Zahradníci v maskách. Jak se v Ostravě pěstují ty nejpálivější papričky světa

Dále se v magazínu Hobby najdete:

- Čistíme okapy
- Je elektromobil pro vás?
- Kachnička, nebo husička?

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.