Kde se daří stavět nové byty a domy, a přitom tam lidé neplatí přemrštěné ceny za bydlení? Který region má hustou silniční síť s řadou čerpacích stanic? A kde jsou domácností ve velkém připojeny jak k internetu, tak ke kanalizaci? Odpovědi i na tyto otázky hledal srovnávací výzkum Místo pro život 2021 v rámci nejširší kategorie Rozvoj infrastruktury.

Miliony nových stromů pro Česko. Polovinu zaplatí stát, polovinu sponzoři  
Miliony nových stromů pro Česko. Polovinu zaplatí stát, polovinu sponzoři

Přestože celkové výsledky výzkumu budou zveřejněny až v listopadu, vítěz v tomto dílčím – ale důležitém – ukazateli je znám už nyní. „Dobrými výsledky v široké paletě kritérií, která zařazujeme do kategorie infrastruktura, si první místo zajistil Jihočeský kraj,“ prozradil David Pavlát, mluvčí Místa pro život.

Hodně pošt, benzinek i minipivovarů

„Na jihu Čech je dost silnic i čerpacích stanic. Počet pošt v přepočtu na sto tisíc obyvatel je tam dokonce ze všech krajů nejvyšší,“ vyjmenovává Pavlát.

Ceny bytů, domů i nájmů jsou v regionu relativně nízké, počet vydaných stavebních povolení vysoký. O rozvoj bytové infrastruktury je tak i do budoucna postaráno. „Příznivce tradičního českého nápoje zajisté potěší i nadprůměrný počet minipivovarů,“ dodává Pavlát.

Na druhém místě se letos v kategorii Rozvoj infra-struktury umístil Karlovarský kraj. Třetí příčku obsadila Vysočina, která tak obhájila bronzovou pozici z loňského roku.

Srovnávací výzkum: jedenáctý ročník

Srovnávací výzkum Místo pro život, jehož je Deník mediálním partnerem, hodnotí kvalitu života v jednotlivých krajích již pojedenácté v řadě.

Kůrovcová kalamita v Lužických horách.
Hory sužuje kůrovec. Lesníci zasahují a sázejí lesy nové generace

Projekt srovnává desítky statistických ukazatelů. Součástí hodnocení je také dotazníkové šetření mezi obyvateli jednotlivých krajů zaměřené na spokojenost s životními podmínkami.

V hodnocení tedy nehrají roli pouze „tvrdá“ statistická data, ale také preference obyvatel.