1. Bítov

Svérázná vesnička Bítov se nachází pětadvacet kilometrů od Znojma. Hlavním turistickým lákadlem je hrad Bítov nedaleko vesnice. Ten na rozdíl od většiny staveb v okolí má romantický gotický ráz. Okolo Bítova se dále nachází rezervace U doutné skály, vhodná na procházky krásnou přírodou.

Roháče jsou jeden z geomorfologických okrsků Západních Tater na Slovensku a částečně i v Polsku.
Nejstrmější výstupy v Česku a na Slovensku: místa, kde je kvalitní obuv nutná

2. Cornštejn

Turisticky velmi oblíbená zřícenina hradu Cornštejna nedaleko Bítova je otevřená jen omezeně a poměrně brzy zavírá. V minulosti hrad sloužil jako obrana příjezdové cesty z Rakouska do Vranova. Zřícenina v minulosti dokonce vyhrála jeden z ročníků ankety o nejromantičtější místo na Moravě.

3. Hardegg

Prakticky na hranici Moravy a Dolního Rakouska se nachází malebné městečko Hardegg. Už jen jeho centrum je dost velké lákadlo, ale jeho nejzajímavější části jsou hrad Hardegg a barokní zámek Riegersburg. Otrlým turistům lze doporučit k návštěvě i cihlové sloupy bývalé šibenice mezi přilehlými obcemi.

Na trase potkáte i Věstonickou Venuši.
Cyklovýlet za kouzlem vinic popírá tvrzení, že jižní Morava je jedna rovina

4. Zámek Vranov

Jen co vjedete do zatáčky příjezdové cesty, naskytne se vám pohled na majestátní zámek Vranov, který se tyčí nad údolím s přilehlým městysem. Zámek původně sloužil k obraně země před Rakušany, po poničení Švédy a požáru jej však přestavěli v luxusní barokní sídlo. Pozice na skále i interiéry z něj činí oblíbené filmařské místo.

Vranov a Podyjí, tipy na ubytováníZdroj: Deník/ Markéta Evjáková

5. Vranovská přehrada a hráz

Impozantní betonová masa o délce téměř tři sta metrů tvoří hráz vodní nádrže Vranov. Dělníci ji postavili v roce 1933 a kromě zdroje energie je i oblíbeným rekreačním místem. Vranovská pláž je jednou z mála v republice, kam se ještě donedávna platilo vstupné. Přehradu brázdí lodě dvou společností, kterými se můžete svézt až třeba k hradům na začátku vodní nádrže.

6. Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Kostel Nanebevzetí Panny Marie se nachází přímo v centru Vranova nad Dyjí a podobně jako u většiny významnější staveb této lokality, i zde se původně jednalo o románskou stavbu. Nyní má podobu gotickou. Od osmnáctého do dvacátého století prošel kostel sadou oprav.

Maly Staw
Ledovcová jezera i vodopády. Krkonoše nabízejí nepřeberné množství krás

7. Kaňon Dyje

Jediný národní park na Moravě Podyjí je trochu jiný než horské oblasti. Láká kromě krásných výhledů na meandry řeky především unikátními zvířaty a rostlinami. Žijí zde vydry, syslové nebo vzácný pták dudek chocholatý. Z krajiny je zajímavá například Vraní skála, ale i další místa vás přesvědčí, že túra kaňonem není žádnou lehkou procházkou kolem řeky. Neznalého turistu překvapí uprostřed panenské přírody i zřícenina Nový Hrádek, kterou spravuje Národní památkový ústav.

8. Znojmo a rotunda svaté Kateřiny

Na skále nad řekou Dyje se tyčí stavba s dlouhou historií z roku 1092. Na rotundu svaté Kateřiny se postupně přistavěly další obranné prvky pro hrad, kde zemřel velký bojovník proti husitům Zikmund Lucemburský. V roce 1710 byl přestavěn do dnešní podoby zámku. Nejcennější součástí návrší je však románská rotunda z dob znojemského přemyslovského knížectví, které bylo jedním ze tří údělů (vedle Brna a Olomouce) českého vládnoucího rodu na Moravě.

Mám rád jídlo a gastronomii

LEHKÉ JÍDLO A UMĚNÍ
Znojmo má nádherné historické centrum a k této koncentraci umění se perfektně hodí projekt Galerie a Prostor. Umělecká kavárna sice nenabízí svíčkovou ani burger, ale najdete tam lehkou kuchyni v podobě sýrů, toastů a quiche – francouzského slaného koláče. Při kávě si zde prohlédnete výstavu uměleckých děl, ta se časem mění, ale vždy je na co koukat.

TIP PRO GURMÁNY
Pro opravdu kvalitní gastronomický zážitek si dojedete do hotelu Hnanice. Opravdu kousíček od rakouské hranice ochutnáte něco z obou kuchyní. Uzené hovězí jazyky, výborná rybí polévka nebo oblíbené jídlo Františka Josefa I. – tafelspitz. Všechna jídla kuchaři připravili formou zážitkové gastronomie. Kromě lahodného jídla si můžete vychutnat i nádherný výhled z hotelové terasy na pohraniční Rakousko.

Prachovské skály v Českém ráji.
Romantika i něco pro zdraví: Prachovské skály nabízejí zajímavé trasy pro kola

TURISTICKÁ ZASTÁVKA
Výborná vepřová žebra najdete v restauraci Stribrnka v Lančově. Z tradiční kuchyně si vybere každý, restaurace je vhodná také k chvilkovému posezení a zahnání žízně například pivem.

MÁM RÁD PIVO
Znojemští těžce nesli, když jim zavřeli místní Hostan a jeho výrobu přesunuli do Brna. Z části velkého pivovaru se však již několik let znovu line vůně sladu a chmele. Pivo zde začal vařit zcela nový Znojemský pivovar. Ochutnat ho můžete ve firemním stánku na terase u rotundy svaté Kateřiny nebo pivovarské hospodě přímo v centru Znojma.

Vranov a Podyjí, tip šéfredaktoraZdroj: Deník/ Markéta Evjáková

Mám rád klid a pohodu

TIP NA LÁZNĚ
Lázeňský a saunový svět v Therme Laa za hranicemi vám zaručeně pomůže zbavit se všech neduhů a nabrat životní sílu. K dispozici je kromě velkého vodního světa s togobánem také masážní a solný bazén a velký dětský svět. Je to příjemnější a menší varianta velkého Aqualandu Moravia, vzdáleného necelých 100 kilometrů.

EXPOZICE VÍNA
Znojemská vína patří mezi vyhlášená. V Louckém klášteře ve Znojmě na vás čeká expozice s ukázkami historie. Při prohlídce projdete obrazové galerie, románské krypty, bednářské a vinařské muzeum a samozřejmě sklepy. V tamním centru vás také upozorní na zajímavé vinařské akce v okolí. Je zde i velký obchod, kde můžete koupit například oblíbené víno Vladimíra Menšíka.

ŠOBES
Možná nejstarší vinice v Evropě neleží nikde jinde než v nádherném údolí řeky Dyje. Šobes je jižním svahem, chráněným ze všech stran proti větru. Podmínky pro růst révy tam jsou naprosto ideální. V létě se přímo na vinici otevírá stánek. Tam je možné vína ochutnat v autentickém prostředí, kde jej možná pili už staří Římané. Vinice se řadí mezi nejkrásnější v Evropě.

KAROLÍNA LUNDOVÁ, ONDŘEJ MAREČEK