Budovu pod zámkem Jánský vrch město zakoupilo v roce 2007.

„V roce 2016 byla zadána projektová dokumentace, v roce 2018 byl vybrán zhotovitel, který na budově pracoval do ledna 2020. Byly to téměř tři roky práce,“ shrnula místostarostka Javorníku Sieglinde Mimrová.

V opraveném objektu se nachází informační centrum, zázemí pro cykloturisty, veřejné toalety, na půdě interaktivní koutek pro děti. Největší část budovy zabírají muzejní expozice. Lidé si mohou prohlédnout zbrojnici, selskou jizbu, školní třídu či původní javornickou lékárnu.

Kozí farma v Pobučí  u Zábřehu
Kozí JZD u Zábřehu? Za vesnickou idylou se skrývá spousta práce

Četnická stanice i šatlava

Některé z místností připomínají historii budovy. Vedle vstupních dveří je tak ukázka četnické stanice z dob Rakouska-Uherska.

„Stanice se nacházela v této budově, přímo v této místnosti,“ ukázal Milan Rychlý z Vlastivědného muzea Jesenicka.

Muzeum do expozic zapůjčilo velkou část vystavených předmětů. Návštěvníci mohou nahlédnout i do prádelny, místnosti s chlebovou pecí nebo šatlav.

Obnovená sezona v Mladečských jeskyních na Litovelsku, 27. 5. 2020
Jeskyně na Olomoucku: dovnitř jen s rouškou, novinkou jsou eVstupenky

Za 67 milionů

Rekonstrukce objektu včetně souvisejících nákladů a částky na zakoupení budovy vyšla na 67 milionů korun. 26 milionů korun pokryla dotace. Budova změnila svou podobu kompletně od přízemí po střechu. Nyní patří k nejreprezentativnějším stavbám v celém historickém centru.

Město rozlehlý objekt před lety koupilo, aby mělo kontrolu nad jeho využitím. „Především ale hyzdil náměstí. Je to obrovský komplex. Opravili jsme budovu radnice, náměstí a potřebovali jsme, aby do toho soud zapadl,“ zmínila místostarostka Mimrová.

Na místě současné budovy stávaly původně tři domy. Od roku 1848 zde sídlil okresní soud. „Poslední rozsudek tu padl v padesátých letech 20. století. Byl to případ pracovníka JZD, který se opil a převrátil traktor s obilím. Dostal ale dobrozdání od statku a vyvázl jen s podmínkou,“ zmínil Milan Rychlý.

V objektu pak působily řeholní sestry. V devadesátých letech se dostal do soukromých rukou, řadu let byl prázdný a chátral.

Řeka Morava v Litovli. 2. června 2020
Zapršelo, ale v Desné teče jen 70% průměru. Nejvíc vody spadlo na Paprsku