Zatímco v některých městech už mobilní operátoři testují superrychlý internet známý jako 5G, v některých, zejména horských oblastech mají lidé dodnes problém s kvalitním signálem pro mobilní telefon, a o mobilním internetu ani nemluvě.

V údolí Morávky jen tísňová linka

Zdroj: Deník

Své o tom vědí například v obci Morávka sevřené v údolí Beskyd, na jejímž katastru navíc před lety vnikla přehrada. I to je možná důvod, proč v dnešní mobilní době není velká část obce pokryta mobilním signálem.

„Pokrytí máme pouze po přehradu. Patnáct kilometrů od hráze nemáme pokrytých, navíc na konci Morávky bydlí lidé. Ti dodnes telefonují jedině přes pevné linky, a stejně tak mohou mít i připojení k internetu,“ říká starostka obce Dagmar Daňková.

TVÁŘÍ projektu Altas Mobility je Miroslav Vozňák, profesor na VŠB-TUO.
Jste doma nebo někam jdete? Pohyb mobilů v Česku zpracovávají v Ostravě!

Obec se sice snaží řešit situaci s mobilními operátory, leč v horském terénu je situace kvůli technickým potížím, zdá se neřešitelná. „Požadavek jsme si dali, ale nepochodili jsme. Možná to ještě zkusíme přes telekomunikační úřad,“ dodává starostka s tím, že na návrhy soukromých firem, že pokrytí zajistí, ovšem s finančním příspěvkem obce, v Morávce nepřistoupili.

„Turistům a těm, co tu mají chaty a chalupy tak doporučujeme, že tísňová linka 112 funguje. Kdyby se náhodou dostali do nesnází,“ říká starostka obce Morávka.

Pokrytí téměř stoprocentní

Podíváme-li se na mapy pokrytí mobilním signálem, zjistíme, ze Moravskoslezský kraj je na tom velmi dobře. Samozřejmě stoprocentně to neplatí v horských oblastech.

Ondřej Luštiunec z Vodafone Czech Republic přesto říká, že „bílých míst“ bez signálu je v Česku ve srovnání se zahraničím, například i s Německem, velice málo.

Stefan Szewczyk před svým domem v Travné, kam se už dva roky marně snaží zavést telefon a internet.
Obyvatelé Rychlebských hor mají šanci na mobil i internet

Blanka Vokounová z tiskového oddělení O2 připouští, že v rámci Moravskoslezského kraje se najdou lokality, kde mohou být problémy s dostupností signálu, zejména uvnitř domů nebo v oblastech s členitým terénem. „Jedná se o místa v okrese Bruntál a dále potom v oblasti Beskyd,“ říká Vokounová.

Připomíná, že mobilní datová LTE síť od O2 pokrývá v Moravskoslezském kraji 99,6 procent obyvatel a 93,8 procent území kraje, přičemž nejlepší pokrytí je v Ostravě. Pokrytí GSM sítě (hlasový signál) je dostupné na více než 97 procent území kraje.

Prakticky stejné údaje, nebo lišící se jen minimálně, prezentují T-Mobile a Vodafone

Stefan Szewczyk před svým domem v Travné, kam se už dva roky marně snaží zavést telefon a internet.
Mobil je tu k ničemu, o internet musí bojovat. Realita na Javornicku

Oba tito operátoři udávají, že signálem pro mobilní volání mají pokryto minimálně 95 procent území Moravskoslezského kraje, síť pro mobilní internet (LTE) minimálně stejně tak, nebo i více.

Oblasti se špatným signálem

Pokud tyto řádky budou číst lidé na Osoblažsku, Bruntálsku nebo Jesenicku, asi si budou myslet svoje. A taky se zřejmě budou zlobit, že na ně operátoři zapomněli. Jejich zkušenosti s kvalitou mobilního signálu totiž nejsou příliš dobré a oblast od oblasti se liší.

Třeba v Bohušově na Osoblažsku musí mít majitel mobilu pevné nervy. Někde je signál slabý, někde sezonní a někde chybí úplně. Mobil tam nebývá příliš „mobilní“.

Antigenní testy na Covid-19. Ilustrační foto.
Antigenní testy v MS kraji? Kapacity některých odběrových míst jsou už plné

Někdo má signál v prvním patře, ale nesmí s mobilem na zahradu ani do hospody. Když už se do Bohušova dovoláte, je slyšet každé třetí slovo. A mobily, které jakž takž zvládnou volání, většinou už nestíhají přenos dat.

Petice za posílení signálu

Také proto už loni vznikla petice Za posílení signálu GSM v oblasti obcí Bohušov, Dolní Povelice, Ostrá Hora a Karlov.

„Záleží na štěstí, jestli se z Bohušova někam dovoláte nebo ne. Většinou stačí vyběhnout s mobilem do patra, ale ti, kdo bydlí v dolíku v přízemí, mají smůlu. Ti mají vytipovaná místa třeba u křižovatky nebo na stráni za domem, kam chodí vyřizovat důležité hovory. Bohužel se nemůžeme spolehnout ani na tísňovou linku 155. Znám konkrétní případ, kdy jsme naléhavě potřebovali sanitku. Dovolali jsme se sice na dispečink, ale protože se jim nezobrazilo naše číslo, odkud voláme, museli ověřovat, jestli telefonát ze skrytého čísla je důvěryhodný,“ popsal svou zkušenost místní podnikatel a organizátor petice Viktor Cigánek.

Muž (na snímku z jednání o obnově procesu u Krajského soudu v Ostravě), který byl členem nebezpečného gangu, se nakonec bude zodpovídat z loupeží z let 2012 až 2013.
Muž z Ostravy bude souzen za ozbrojené loupeže, na které si nepamatuje

Přiznal, že petice adresovaná mobilním operátorům a Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) z kraje „se špatným signálem“ stále ještě neodešla a kdo by měl zájem, může ještě svůj podpis připojit. Podpisová místa jsou na Obecním úřadě v Bohušově a Karlově a najít se dá také na www.petice.com.

K TÉMATU

Kraj čeká se na příchod 5G sítě
Velmi diskutovaná 5G mobilní síť se (zatím neveřejně) testuje i na Ostravsku. „Ve spolupráci s Vysokou školou báňskou – Technickou univerzitou provozujeme v tamním areálu první kampusovou = uzavřenou, od běžné mobilní sítě oddělenou síť. Během podzimu probíhá přechod ze 4G na 5G technologii,“ potvrdil Jiří Janeček z odboru komunikace společnosti T-Mobile.
Operátor O2 mobilní 5G síť zatím v kraji spuštěnu nemá. „Pevný O2 5G internet je však již dostupný ve více než 100 lokalitách v kraji,“ říká Blanka Vokounová ze společnosti O2.
Hlavním přínosem nové 5G technologie je přibližně desetinásobné zvýšení přenosové rychlosti a podstatné snížení doby odezvy oproti standardu 4G. Kromě obsloužení více zařízení a zákazníků tak umožňuje využívání nových technologií (online dálkové ovládání různých zařízení, vysoká kvalita multimédií, apod.). První spuštění komerčního provozu 5G sítí proběhlo roku 2019 v Jižní Koreji.