Za týden dovrším 82 let věku. V sobotu 5. října jsem byl sólo na vrcholu Lysé hory. I když pršelo, s igelitovou pláštěnkou na sobě jsem výstup svým tempem hladce zdolával, zvládl jsem to za necelé tři hodiny.

Na vrcholu v chatě Emila Zátopka odpočinek jsem podpořil dobrou gulášovou polévkou s chlebem, bohužel z nerozumu bez jakéhokoliv pití. Po krátkém narovnání zad na restaurační lavici jsem v pohodě scházel dolů.

U Ivančeny mohyly jsem si udělal snímky a sestupoval dále. Měl jsem to propočítané tak, že v 15 hodin stihnu vlak v Ostravici. Před parkovištěm u lanového centra jsem však najednou začal ztrácet sílu a podlamovaly se mně nohy. Nemohl jsem se unést. Toho u zaparkujícího auta si všimli mladí lidé - řidič a dvě dámy chystající se k výstupu nahoru. Poskytli mně zdravotnicky i citově dokonalou první pomoc se záměrem mne na nádraží odvézt.

Vtom však na parkoviště přijelo další auto, větší AUDI, jehož opět mladý řidič po zhlédnutí situace se nabídl, že na nádraží mne zaveze on. Společnými silami mně pomohli do audiny nastoupit a tak jsem se na nádraží i tam s jeho pomocí dostal před odjezdem mého vlaku.

Patnáctiminutové posezení za jízdy autem, černá káva z nádražního automatu a čaj z mojí „plucky“ mne umožnilo opatrně a pomalu nasednou do vlaku a pak s přestupy ve Frýdlantu, Frenštátě a Valmezu dorazit do mojí konečné v ten den - stanice Bystřice pod Hostýnem.

Bez ochoty těchto lidí bych to nezvládl, nedokázal a zůstal bych trčet někde tam. V tom rozpoložení a slabosti jsem si nestihl zapamatovat ani SPZ vozidel pouze na moji otázku jedna z dam mně odpověděla, že jsou ze Studénky.

Prostřednictvím studénského zpravodaje a jejich webových stránek se mi první řidič ozval, o řidiči Audiny bohužel nic nevím, pouze že začínal s Yarisem, jakým já nyní jezdím. Pokud se dostane k těmto řádkum, potěší mne, když mně zavolá:

Starší důchodce který v sobotu 5. října ve 14.30 zkolaboval po sestupu z Lysé hory na parkovišti u lanového centra, děkuje mladému právě tam přijetému řidiči, který ho "naložil" do svého AUDI a odvezl na nádraží v Ostravici. Potěšilo by ho, kdyby se pan řidič ozval na… (telefon máme v redakci k dispozici a rádi ho obratem zachránci předáme – stačí napsat na webeditori.SM@denik.cz).

Na výhled z Lysé hory a z vlaku na rozhled po barvících se již krásných beskydských úbočích hor, ve mně zůstávají ty nejpěknější vzpomínky.

S pozdravem hezkých dnů v krásných Beskydech

I. M., okres Blansko