„Vzhledem k tomu, že přijímáme pacienty s tracheostomií, je to pro nás v dnešní době zásadní investice. Lidé s tracheostomií, tedy průdušnicí vyvedenou na povrch děla, totiž při dýchání přirozeně rozprašují aerosol a mohou velmi jednoduše šířit koronavirus a také mnoho dalších infekcí,“ vysvětlil ředitel hospice Jan Jursa.

Sterilizátor, který už ve frýdecko-místeckém hospici začali používat, představuje prověřený způsob, jak dostat ze vzduchu koronaviry i jiné patogeny. Je efektivní také při likvidaci virů a bakterií i v neutralizaci toxických plynů, těkavých organických sloučenin, plísní a hub.

„Snažíme se využít všech dostupných prostředků k zajištění bezpečného prostředí, ve kterém zamezíme šíření koronaviru. Jsem rád, že nám k tomu napomohla i Nadace ČEZ,“ dodal Jan Jursa.

Do Moravskoslezského kraje putovalo v rámci krizové pomoci v boji proti COVID1-19 více než 5 milionů korun. „Naším cílem bylo nechat obce a organizace, aby se samy rozhodly, co je momentálně pálí a jak chtějí pomáhat. Nejlépe totiž vědí, jak zapojit místní obyvatele,“ řekl předseda správní rady Nadace ČEZ a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Krizový grant navázal na loňskou 80 tisícovou podporu Nadace ČEZ, kterou hospic získal díky aktivitě lidí využívajících aplikaci EPP – Pomáhej pohybem. Z daru nakoupil antidekubitní matrace pro pacienty upoutané na lůžko a koncentrátor kyslíku, využívaný na léčbu osob s dýchacími obtížemi.

Vladislav Sobol, mluvčí ČEZ