Na žáky základních a středních škol Moravskoslezského kraje čeká celkem 12 oblastních kol. Nejlepší 3 družstva z každého kola postupují do krajského kola, které proběhne ve Vojenském výcvikovém prostoru Libavá v měsíci říjen tohoto roku.

Závod se koná na počest parašutistů skupiny Wolfram, kteří byli vysazeni na území Protektorátu Čechy a Morava během 2. světové války.

Z přípravy pravidelný kroužek

Žáci osmých tříd základních škol a žáci prvního a druhého ročníku středních škol si zasoutěží ve čtyřčlenných družstvech. Přípravu na závod nechtějí podcenit ani učitelé, kteří své žáky připravují s tříměsíčním předstihem. Jak potvrdili někteří učitelé, jsou mezi nimi i takoví, kteří na školách zavedli pravidelný celoroční kroužek k závodu Wolfram.

Skupinová fotografie všech oceněných i předávajících.
Hejtman Vondrák rozdával ceny. Osobností MS kraje se stal Jan Světlík

Hod granátem, vědomostní test o operaci Wolfram, přechod minového pole, dráha bojovníka, poskytování první pomoci, střelba ze vzduchovky, vytrvalostní běh a silový trojboj, to jsou disciplíny letošního Wolframu. Rychlost při úvodním rozstřelu, kde žáci přiřazují hlavní města Evropy k vlajkám států, panovnické rody k vládcům a historické bitvy k letopočtům, rozhoduje o možnosti vybrat si startovní disciplínu.

Týmovost a komunikace v týmu

Náročnost jednotlivých disciplín vyžaduje dobrou koordinaci kapitána týmu. U některých překážek si musí soutěžící takticky rozvrhnout síly a současně určit, který člen družstva může pro tým získat nejvíce bodů. Týmová spolupráce je pro tento typ závodu základem.

Arboretu v Novém Dvoře na Opavsku, květen 2023.
TIP NA VÝLET: Pozvánka do květinového ráje na Opavsku nejen pro botaniky

,,O problematiku POKOS evidujeme v Moravskoslezském kraji velký zájem. Během letošního roku jsme na ostravském velitelství proškolili téměř 50 pedagogů, dále jsme absolvovali 10 projektových dnů na základních a středních školách a na branný závod Wolfram zaslalo přihlášku 120 škol“, řekl ředitel Krajského vojenského velitelství Ostrava plukovník Jaroslav Medek.

Do krajského kola na Libavou postupuje z úvodního kola v Havířově z 1. místa tým Základní školy 1. máje Havířov, z 2. místa tým Gymnázia Havířov, Podlesí a z 3. místa žáci ZŠ Gorkého Havířov.

Martin Ogořalek