Zatímco ženy jsou stále stejné, plní roli matky, ženy v domácnosti a také zdatné pracovnice, možnost, jak jim vyjádřit své sympatie a poděkování, se během let mění. Například zaměstnanci dopravních podniků rozdávají v MHD květiny a ženská entita nebývá opomenuta ani na pracovištích.

Na své drahé polovičky, ale také maminky či sestry a babičky myslí i muži. Jak ale Mezinárodní den žen vlastně vznikl? Tato iniciativa byla prostá a také vznikla z prostých důvodů - k výročí stávky newyorských švadlen v roce 1908. V České republice se stal svátek opět významným dnem v roce 2004.

Z minulých oslav Mezinárodního dne žen.Z minulých oslav Mezinárodního dne žen.Zdroj: Archiv Deníku

Jeho minulost přitom byla rozporuplná. V rámci lidové slovesnosti se říkávalo, že MDŽ si mnohem více užívali muži. Pokud máte autentickou vzpomínku na to, jak vypadal Mezinárodní den žen v minulosti, budeme rádi, když se o ni podělíte.

Oslavy Mezinárodního dne žen v minulosti.Oslavy Mezinárodního dne žen v minulosti.Zdroj: Archiv Deníku

Jak slavíte Mezinárodní den žen vy? Nebo spíše - jak jste oslavovány? Podělte se s námi o tento váš den, ať už jej slavíte dopředu nebo přímo 8. března, s květinou či s něčím sladkým, s manželem, bratrem nebo kolegou. Za vaše příspěvky předem děkujeme.

Vaše snímky a historky posílejte na e-mail gabriela.stasova@denik.cz. Posléze je zveřejníme na našem webu v rubrice Čtenář reportér.