Zpráva o velkém požáru se čtyřtisícovým městem šířila možná rychleji než oheň sám. Hořet začalo v areálu textilky Veba, který leží jen několik desítek metrů od mateřské firmy Hauk. Sloupec tmavého kouře byl nepřehlédnutelný už z veliké dálky a přilákal do bezpečné vzdálenosti desítky přihlížejících.

Divoká jízda 30letého řidiče sportovního vozu Ford Mustang u Špindlerova Mlýna připravila 21. září 2019 o život zástupce ředitele Vojenského zpravodajství Milana Jakubů.
Viník tragické nehody u Špindlerova Mlýna bude obžalován, může dostat šest let

Oheň vypukl ve staré části objektu, kde se skladoval materiál pro výrobu. Nacházely se zde plechové díly uskladněné v dřevěných paletách, které bohužel přispěly k intenzitě a šíření požáru. „Ty plechy budou zřejmě díky velkému žáru, který je zkroutí, pro další výrobu nepoužitelné," domnívá se jeden z přihlížejících zaměstnanců firmy.

Naštěstí nebyl nikdo zraněn


Plameny se šířily intenzivně po trámech střechou bývalé textilky. Hasičům nejvíce komplikovala boj s ohněm konstrukce tovární takzvané šedové střechy, kde asymetrické opakování „zubů“ v podobě skleněných světlíků znemožňovalo bezpečný pohyb.

Velký problém bylo i uspořádání dvou objektů, které hasiči měli chránit, protože jsou v těsné blízkosti a jsou stavebně navázané na sebe.

Policie. Ilustrační foto.
Mezinárodně hledaný násilník na útěku skočil do Metuje

"K prostřední hořící hale nebyl prakticky vůbec žádný použitelný přístup. Proto nebylo technicky možné zabránit rozšíření požáru dříve. Byli jsme odkázání na hašení pomocí výškové techniky, ze sousedních střech a částečně na hašení z vnitřních prostor," vysvětlil náročnost zásahu ředitel územního odboru Náchod David Pouč.

Přesto se hasičům podařilo zabránit plamenům, aby přeskočily do přilehlých nových hal, kde má firma nové technologie za desítky milionů korun. Uchráněna tak byla například nová lakovna, která dosud nebyla spuštěna a čeká na brzké uvedení do provozu.

Na místě zasahovala i chemická laboratoř

Na místo byla povolána byla i mobilní chemická laboratoř Institutu ochrany obyvatelstva z Lázní Bohdaneč. „Podle informací, které máme z místa zásahu, hořelo v objektech, kde nebyly skladovány žádné plastové hmoty či chemikálie pro výrobu. Chemická jednotka hasičů byla povolána především ke sledování stavu ovzduší.

S ohledem na převládající směr větru nebyly obytné zóny města zasaženy zplodinami," uklidňoval prostřednictvím sociální sítě obyvatele Police místostarosta města Jiří Škop. Přesto městský rozhlas v intervalech doporučoval obyvatelům, aby kvůli hustému kouři, který měnil barvy od šedivé po černou, nevycházeli zbytečně ven a nevětrali.

Ilustrační foto.
U Hamer bourala dvě auta

Krátce po půl dvanácté, více než devět hodin od nahlášení, mohl velitel hasičského zásahu ohlásit lokalizaci požáru. „Oheň už se dále nešíří. Síly a prostředky, které máme na místě, byly postačující," uvedl David Pouč s tím, že se zasahujícím hasičům podařil jeden z hlavních cílů - zabránit ohni aby nepřeskočil na dvě nové haly bezprostředně sousedící s hořícím objektem.

Požár uhasili po více než dvou hodinách

„U jedné z nich se fronta požáru podařila zastavit teprve před chvílí," upřesnil David Pouč po zhruba devíti hodinách boje s ohněm, a dodal, že vzniklá škoda bude omezená naštěstí pouze na halu, kde požár vznikl. Na místo dorazil i tým vyšetřovatelů z HZS. „Co se ale týká zjištění příčiny požáru, tak to bude určitě nějakou delší dobu trvat, než bude znám výsledek šetření," je si vědom David Pouč.

Ve zničené hale se měla v brzké době rozjet nová výroba. Fungování firmy vyrábějící díly pro automobilový průmysl ale nijak ohroženo nebylo, hlavní výrobní část podniku totiž požár nezasáhl.

Královéhradecký krajský soud
Mladou ženu poslal soud v Hradci za vraždu novorozence na 16 let za mříže

Vzhledem k tomu, že na místě zasahovalo 15 hasičských jednotek, což obnáší relativně velký počet lidí, tak je dobrou zprávou, že nikdo nebyl při likvidaci požáru zraněn. I když byl požár lokalizován, tak práce hasičů nekončila. Podle odhadu velitele zásahu čeká hasiče ještě několik hodin práce při rozebírání poškozených konstrukcí.

Škoda sahá do desítek milionů

„Budou tu určitě do večera, ne-li do zítřka. Požářiště má obrovskou plochu - původně jsem ho po příjezdu na místo odhadl ze země na 500 metrů čtverečných, ale je zřejmé, že bude výrazně větší," uznal velitel zásahu. Podle odhadu jednatele firmy se může jednat až o 5000 metrů čtverečných zasažených požárem.

Firma Hauk, která je významným zaměstnavatelem v regionu tak opět musí čelit dalším problémům. "V tuto chvíli samozřejmě hluboce cítíme i s firmou, kterou požár zasáhl, neboť firma se - jako řada jiných - potýká s dopady koronavirové krize," zmínil polický místostarosta na adresu firmy Hauk, která na přelomu března a dubna musela sáhnout k nucené celozávodní dovolené kvůli šíření koronaviru a teď se musí vypořádat s následky požáru.

Jiří Řezník