Prvotní informace o sto padesáti kusech munice předčilo konečné odkrytí nálezu ve čtvrtek ráno. „Naši specialisté vykopali celkem dvaadevadesát panzerfaustů a dva tisíce ručních granátů. Nyní bude probíhat řízený odpal munice na nejbližším odlehlém prostranství,“ informoval Deník Rovnost mluvčí jihomoravských policistů Petr Vala, přímo z místa nálezu.

Počet nalezené munice ale nemusí podle něj konečný, na místě se stále kope a technici nachází další munici. Kvůli řízenému odpalu museli policisté evakuovat obyvatele z několika domů v blízkosti nálezu. „Naleziště se totiž nachází mezi domy u polní cesty. Všichni obyvatelé jsou pryč,“ ujistil Vala.

Okolí naleziště je z bezpečnostních důvodů neprodyšně uzavřené a střeží ho policie. Na místo nikdo nesmí. O jak velký prostor se jedná zatím není jasné. „Na místě jsou pyrotechnici, místo nálezu z bezpečnostních důvodů pečlivě střežíme,“ uvedl mluvčí jihomoravských policistů Pavel Šváb.

Třaskavé překvapení objevili dělníci ve středu odpoledne. „Na nález jsme narazili na kopci při budování elektrické přípojky pro zahrádky,“ upřesnil starosta obce Jindřich Bulín.

Ve Znojmě roste šedesát nových bytů v městské části Přímětice.
Hlad po bydlení ve Znojmě chvíli utiší šedesát nových bytů, podívejte se

Likvidace munice předpokládají policisté během dnešního dne. Předpoklad se ale může změnit, protože počet nálezů ještě není konečný.

K výkopovým a zemním pracím byla do Únanova povolána i speciální technika Záchranného útvaru republikových hasičů. Bagrista v zamřížované kabině stroje zvaného UDS-214 vyhloubil na místě zásahu jámy pro řízený a bezpečný odpal munice.

Na místě jsou zdravotní záchranáři i jihomoravští hasiči. „Jsme připraveni s cisternou zajišťovat hašení řízeného odpalu. Je tu ale také preventivně pro případ možného nežádoucího vznícení,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Stalo se před 11 lety:

Nález bomby na Masarykově náměstí v Moravském Krumlově.
Krumlovské náměstí uzavřel nález bomby